Приключва вторият майсторски клас на Веселина Кацарова за млади оперни певци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Галаконцертът на участниците в курса ще е на 4 септември на сцената на Старозагорската опера

Майсторски клас на Веселина Кацарова-2019---От 20 август до 4 септември 2019 голямата оперна певица Веселина Кацарова провежда за втори път майсторски клас за млади оперни певци в родния си град Стара Загора. В рамките на две седмици Веселина Кацарова работи интензивно с младите специализанти върху вокалната техника, стил и интерпретация на ролята. Музикалният съпровод е поверен на Светлана Денева, както и на корепетиторите Деница Петрова и Мануела Манолова. Дългогодишният музикален консултант на Веселина Кацарова баритонът Николай Ханджиев работи паралелно с младите певци. Интересът тази година към Майсторския клас на Веселина Кацарова е изключително голям. Активни участници са млади оперни певци от България, Турция, Швейцария, Германия, Полша, Италия, Австрия, Финландия, Колумбия, Япония, Южна Корея. Майсторският клас ще завърши на 4 септември с гала концерт на участниците в курса с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков. В програмата на концерта зрителите ще чуят увертюри, арии и дуети от опери на Глук, Моцарт, Верди, Гуно, Офенбах, Пучини, Джордано и др.

Веселина Кацарова – любимата Маестра

Все още в активна певческа кариера, Веселина Кацарова често е канена през последните години да води майсторски класове за млади оперни певци в различни европейски страни. Световно признатата певица участва и в жури на престижни международни вокални конкурси. Към нея се обръщат все повече млади оперни певци за консултация и помощ. Първият си майсторски клас световно признатото мецосопрано провежда през 2011 година в Базел, Швейцария. Седем години по-късно – през август 2018, Веселина Кацарова реализира своята мечта да направи майсторски клас и в родината си. Тази година интересът към работата с Маестрата е още по-голям и тя е щастлива, че освен участниците от различни страни и континенти, пребладават млади оперни певци от България. Защото нейното съкровено желание е да помогне именно на българските таланти. В своята професия Веселина Кацарова неслучайно има своите изумителни постижения. Нейният безспорен талант придружен от изключителен професионализъм, отговорност, музикалност, актьорско присъствие и личен магнетизъм я изкачват на върховете на световното оперно изкуство. Тя никога не е избирала лесния път и това може да бъде видяно в дългия списък от изпълнени на сцена роли, от завидната дискография в повечето случаи на рядко или за първи път, дори еднократно изпълнени заглавия. Веселина Кацарова като че ли е изпреварила нашето оперно време, внасяйки модерна естетика в своята неповторима и разпознаваема интерпретация. Веселина Кацарова учи своите млади последователи да не бързат или да бързат бавно! Защото сега оперният свят е различен. Мениджърите създават звезди-еднодневки и не мислят за тяхната кариера в дългосрочен план. Младите днес нямат нейния късмет – за нея са се грижили велики личности, които са виждали нейната кариера след 20 години. Като вокален педагог великата оперна дива не пести сили – говори, показва, обяснява, пее. Радва се като малко дете на бързо постигнатия резултат и има цялото търпение на света да изчака младия талант да й се довери. Стреми се да бъде откровена и не спира да търси верния индивидуален подход към всеки един. В края на всеки напрегнат ден Веселина Кацарова трудно се освобождава от своите мисли, от обсебващото желание да даде в рамките на майсторския клас максимално много полезни съвети на младите артисти. Още от първия ден на курса тя мисли за избора на ариите, с които те ще се представят на концерта. За да блеснат и да се почувстват удовлетворени и щастливи. Като своята всеотдайна Маестра…

DSC07497fЕто какво споделят за работата си с Веселина Кацарова и Николай Ханджиев участниците в нейния втори майсторски клас в Стара Загора:

Симона Кодева – сопрано, България:
Много съм щастлива, че участвам в Майсторския клас на Веселина Кацарова и Николай Ханджиев! Чувствам се комфортно, вдъхновена съм изключително много, заредена, готова за все повече и повече работа. Двамата са изключителен тандем, много добре се допълват, всеки обяснява по свой начин. Г-жа Кацарова от гледната точка на артист, на певица и музикант (знам, че е била много добра пианистка). А г-н Ханджиев набляга на теоретичната част, може да се каже „физиологичната обосновка” на пеенето, ако трябва да бъдем точни. Заредих се с изключителна енергия от този майсторски клас, много неща си изясних – относно техниката на пеене. Работим на едно много, много високо професионално ниво. Моята амбиция за самоусъвършенстване се засили. България има нужда от такива педагози! Безкрайно всеотдайни са и двамата, имат изключителен подход и се раздават!

Елена Петрова – сопрано, България:
Майсторският клас на Веселина Кацарова и нейният голям помощник и приятел Николай Ханджиев е едно събитие – не само за Стара Загора, за България, а и за света. Защото майсторският клас е международен. За всички нас е полезно, първо, че се срещаме и споделяме опит не само като артисти, музиканти, но и като човеци. Веселина и Николай не ни предават само вокална и интерпретационна техника, те ни предават житейския си опит и ни подготвят за ситуацията в музикантското общество. Защото преди години е било едно, в днешни времена вече е друго – трудно е, борбата е много по-жестока, за едно място. Подготвят ни не само технически, вокално да сме усъвършенствани, а и психически – да се научим на труд, на всеотдайност и постоянство, всеки ден да работим над гласа си, да не знаем какво е почивка. Всички видяхме прогресът у всеки един от нас. Има хора, които дойдоха със „сгрешени” гласове – до такава степен, че се страхуваха да пеят. Веселина и Николай съумяха да отворят съзнанието на тези хора, да ги допуснат до себе си и да им се доверят. Това и при мен се промени – аз се доверявам единствено на най-близките си хора, на мъжа до мен и на моето семейство. На никой друг! Веселина и Николай са първите хора в живота ми, извън моето лично пространство, на които аз „поверявам” своя глас – а той е много ценен за мен! Доверих гласа си на тях и в рамките на две седмици ние направихме огромен прогрес. Не само аз, смятам че всички мои колеги от Майсторския клас, както се изрази Веселина – „направихме шпагат”! Направо революция, защото разбрахме каква е същината на пеенето, на музицирането, на интерпретацията. Харесва ми това, че към всеки един човек от нас се подхожда персонално. Първите дни Веселина и Николай опипваха почвата, за да усетят индивидуалността на участниците. Това е една от главните причини за пробива и за „шпагата”, който направихме. С всеки се работи индивидуално – работи се за спецефичния глас, за специфичния тембър, за специфичния човек. Аз съм присъствала като слушател на други майсторски класове в България и мога да кажа, че останах изумена от подхода на Веселина и Николай!

Илкин Алпай – сопрано, Турция:
Чувствам се благодарна, че велико мецосопрано като Веселина Кацарова прави майсторски клас и учи младите хора, как да пеят, да напреднат в своята оперна кариера… Нейният начин на преподаване е разбираем, не е труден. Уча много от нея и не ми е трудно да го уча, това е велико! За мен е прекрасно, че съм в България, в родния град на Веселина Кацарова! В майсторския клас сме от цял свят – дойдохме, за да се учим от Веселина Кацарова и също да се учим един от друг.

Веселина Кацарова и Илкин Алпай

Веселина Кацарова и Илкин Алпай

DSC07541f
DSC07399f
DSC07430f
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн