Манипулации на масовото съзнание и модерни технологи изместват истински стойностното в живота ни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Автор: Елена Динева
*
673597645Всички ние сме поданици на информационната манипулация на технологиите. Постепенно настъпи преходът от индустриална към информационна епоха, която определи в обществото водещото място на електронните устройства. Чрез майсторско осъществяване, манипулацията води до скрито подбуждане на въздействащи намерения у обекта. Манипулацията е начин за властване чрез духовно въздействие върху хората с цел програмиране на поведението им. Основната цел на манипулирането е да се постигне изгодно за манипулатора поведение от индивидите и социалните групи при запазване на илюзията за свобода на избора. Манипулацията е едно от основните средства за социален контрол и се основава преди всичко на масирано използване на информационните технологии. Манипулирането е насочено към формиране на “не-мислене”, към понижаване на нивото на осъзнаване на ставащото чрез активиране на чувствено-емоционалните реакции за сметка на рационално-осъзнатите.

Нека започнем с нещата, които превземат вниманието ни, проникват в личното ни пространство и ни манипулират. Това, което чуваме по телевизията или в интернет, сякаш се говори като на деца – тонът се смекчава, използват се умалителни думи, поднася ни се това, което искаме да чуем, само и само да му повярваме. Атакуват емоциите ни, под чието въздействие забравяме за мисълта, забравяме да анализираме, ставаме подвластни на първичните си чувства. Облъчват ни с реклами – бързи, кратки, бодри, весели, щастливи, които неусетно ни подтикват да купуваме продукти, от които или нямаме нужда, или просто са некачествени. Тактиката за манипулирането ни е артикулите да се представят като самото съвършенство – например как почистващ препарат само с едно докосване ще пребори мръсните петна, въпреки че на практика не върши никаква работа. Рекламата минава за секунди, но вече ни е повлияла. При положение, че за най-добрия крем против бръчки са необходими само 3 основни съставки – Целувай! Прегръщай! Обичай!, останалото е просто скъп продукт, маскиран от натрапчива реклама, която подсъзнателно прониква в умовете ни.

Друг вид атака върху съзнанието ни са новините за убийства, терористични атентати и природни бедствия. Жестоки кадри се излъчват постоянно в ефир, което е твърде подтискащо за повечето от нас. Да, информацията е най-важното нещо след здравето – трябва да бъдем в течение на новините, но представени с тази грубост, която струи от екрана, фактите предизвикват гняв и подбуждат към отмъщение, насаждат тревожност и несигурност. Отново се манипулира емоционалността у нас, и то по един перфиден начин.

Често срещано е отвличането на вниманието на аудиторията от съществено важните неща. Бие на очи, че когато се организират протести по различни поводи и в социалните мрежи се разпространява информация за тях, по телевизията готвените протести се споменават мимоходом, омаловажават ги, като ги заместват с продължително говорене примерно за времето, за дъжда или снега, за поледиците или за настъпващата пролет. Ограничената информация улеснява манипулацията на реципиента, защото го оставя в неведение.

Мислим си, че знаем достатъчно за случващото се по света, но когато ни информират, често информацията се подава в заблуждаваща посока. Говорят това, което искаме да чуем, разсейват ни с излишна информация, за да не обърнем внимание на истински важните неща. Има заинтересовани, които ни оставят в заблуда, макар че знаят повече от нас, разполагат със скрита информация, но развиват всевъзможни конспирации, за да объркват представите ни ни държат в крайна сметка в неведение. А след като бъдем оставени без достатъчно информация, неусетно се оказваме въвлечени в нечия игра.

Предлагайки бягство от реалността, значителна част от телевизионните предавания предоставят на зрителя готов, “смлян” продукт, който може да се консумира направо, без да се налага напрягане на волята и въображението. Ето защо телевизията притежава най-големия потенциал за манипулация, за несъзнателно от страна на публиката възприемане на клишета, модели, образци, водещи до унификация и масовизиране на мисленето. Когато сме имали тежък ден, имаме нужда от резвлечения, и точно навреме започва излъчване на всевъзможни риалити формати. Повечето от тях не носят никакъв смисъл в себе си. Въпреки че са безцелни и безобразни, този тип предавания продължават да бъдат масово гледани. Това е повече от тъжно, защото подрастващите, а и не само те, са по принцип наивни и попиват всичко, което виждат по телевизията. Репликите, които чуват, след това ги използват и в собствения си живот. На свой ред и филмите, които гледаме, най-често с нищо не допринасят за формирането на позитивна ценностна система. Телевизията замени хартиените новинарски издания, а безсмисленото ровене в интернет, което губи ценно време на всички, се предпочита пред четенето на книги. Истинските изпълнители и добрите писатели остават на заден план, забравят ги, изместват ги лекомислени жълти предавания и хора, станали известни предимно чрез скандални изяви.

Живеем в свят, в който технологиите замениха човешките взаимоотношения. Доверието като една важна част от нашето съществуване започна да се разпада. Когато телефоните с шайби имаха кабели и нямаха преносимост, хората бяха свободни и имаха истинска комуникация помежду си. Сега сме вкопчени в телевизията, в своите мобилни устройства. Бързаме да свършим работа, да се доберем до екраните в края на деня. Там обаче неусетно някой ни манипулира сладко и ни поднася лъскави обещания, което ни кара да забравяме, че сме хора с морал. Най-добрият начин да се откъснем от технологиите е да прекарваме повече време с близките си, да създаваме нови приятелства на улицата, а не чрез виртуалния свят. Когато ни е скучно, нека отворим прашна книга от рафта, вместо да пускаме телевизия и да гледаме огромния и досаден рекламен поток. Светът около нас е прекрасен и трябва да го опознаем, трябва да го обходим и да се слеем с природата, а не да се залъгваме с картинки и клипове в интернет. Трябва да осъзнаем, че манипулацията ни се подава на подсъзнателно и за да я избегнем, най-доброто, което можем да направим, е да изключим всички технологични устройства около нас. Нека да им обърнем гръб поне за малко, да си направим чаша чай и да поговорим за истински стойностните неща от живота.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн