В Казанлък бяха открити 14-те Празници в Долината на тракийските царе

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
22 (3)40 (1)Четиринадесетите Празници в Долината на тракийските царе бяха открити официално снощи до емблематиичната Тракийска гробница в парк „Тюлбето“ в Казанлък.

Гостите на празника: областния управител на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от областта, директори и представители на държавни институции, директори и представители на национални и регионални музеи, представители на академичната общност, делегации от побратимените градове Толиати, Русия и Дидимотика, Гърция, бяха приветствани от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

В рамките на Празниците се провежда и поредна 14-та научна траколожка конференция.

Специалната награда, посветена на именития български учен проф.Александър Фол, за принос в разкриването на древния свят на траките у нас, връчи областният управител на област Стара Загора Гергана Микова. Доц. д-р Христо Попов е отличеният за 2019 г. учен с почетната статуетка „Орфей“ заради научни интереси, отразени от многобройни археологически проучвания и публикации в сферата на селищната система, урбанизацията, рудодобива и металургията на тракийската древност. Гергана Микова благодари на кмета и нейния екип, които години наред се грижат празниците в Казанлък да са факт и да стават все по-хубави. Гергана Микова обяви името на носителя на престижния научен приз.

В качеството си на директор на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Христо Попов припомни големите имена в археологията, дали много за проучването на тракийското наследство в Розовата долина, и отбеляза: „Казанлък наистина е най-доброто място за организирането на тези тържества в България, защото е сърцето и люлката на тракийската култура“.

Вечерта продължи с изпълнения на Представителния диксиленд на Сухопътните войски на НАТО, част от Джаз фестивал Казанлък 2019.

Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със силно алподирания спектакъл на ансамбъл „Чинари” – „Траките”.

34 (2)20 (3)

6842 (1)
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн