Старозагорци посрещнаха две чудотворни икони на Света Богородица

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_7867IMG_7869Свещеници и миряни се събраха днес, за да посрещнат чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ от град Ананиев – Украйна, които пристигнаха в Стара Загора.

До парк „Тракия” първи пред тях се поклониха Старозагорският митрополит Киприан, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Белоградчишкият епископ Поликарп (викарен епископ на Софийска митрополия). Тук бе и зам.-областният управител Петя Чакърова.

Оттам тръгна и литийното шествие до Катедралния храм „Св. Николай“, където бе отслужено вечерно богослужение.

Утре, когато Православната църква отбелязва паметта на Св.свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. В 09:00 часа ще бъде отслужена Божествена св. Литургия в Катедралния храм „Св. Николай“, по време на която миряните ще могат да се помолят пред светините. Служението ще може да се наблюдава и на голяма видеостена пред храма.

На 2 септември в 16,30 часа кортежът с чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“ ще отпътува към Митрополитски храм „Св. Димитър“, а в следващите дни и към храм „Св. Троица“ и храм „Въведение Богородично“ в Стара Загора.

От 8 септември кортежът ще продължи пътя си за храмове в Казанлък, Павел баня, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово, Харманли, Свиленград.

IMG_7870IMG_7871Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица-Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул следните думи: “Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ!”. Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул отново: “Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!” Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи. На сутринта братята му го намерили ослепял. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато Богородица не му проговорила отново. Тя му казала: „Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека отсега нататък всички братя и православни християни да се обръщат в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“. След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис, датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

Иконата Пресвета Богородица „Касперовска“ е донесена в Русия в края на XVI в. от сърби от Трансилвания, дошли по покана на руското правителство. Наследствена е, а през 1809 г. става собственост на Джулиана Касперова. През февруари 1840 г. Касперова се моли със сълзи пред иконата на Божията Майка, за да й помогне в проблемите. Изведнъж вижда, че иконата на Дева засиява. Дворянка от съседното село, която има парализа на лявата си ръка, чува гласа на Божията Майка в съня си, който и казва да отиде да се помоли на иконата в съседното село. Жената отива и ръката й се излекува. През лятото на 1843 г. се случили три по-изявени изцеления – на момче, болно от епилепсия, на парализирано момиче и на психично болна жена. През последните дни на януари 1844 г. пренасят иконата в селската църква. Оттогава иконата на Дева Мария от Касперово е изцелила много хора и е обявена за чудотворна. По време на Кримската война при обсадата на Одеса от британската флота жителите на града донесли с литийно шествие иконата в града и Одеса остава невредима. От 1936 г. иконата се намира в Успенския събор в Одеса.

P1410063P1410069

P1410071P1410070
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн