Нова ограда ще има Второ основно училище в Стара Загора, събарят стария напукан зид

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410018P1410020Работна група на “Трейс” премахва опасно наклонената към тротоара висока каменна ограда на двора на старозагорското Второ основно училище. Работата започна преди няколко дни, когато беше изрязана металната част на оградата. От 12 август се премахва и каменният зид с помощта на багер. До момента е отстранена около 1/3 от него.

За да не паднат дърветата в близост до оградата, чиито корени са причината за напукването й, предварително короните им (клони и листна маса) бяха редуцирани.

За по-голяма стабилност новата ограда ще има стъпки по 1,20 м навътре към двора. Ще се гради от подизпълнител на “Трейс”.

При премахването на високите решетки над зида работниците са забелязали, че и те са били станали опасни заради развилата се корозия на метала.

Обновяването на оградата се изпълнява на участъци, като така се ограничава срутване на земния насип и накланяне на дърветата към улицата.

Проектът за новата ограда ще повтори външния вид на сегашната, тъй като училището е паметник на културата и промени не се допускат, бе отбелязано от гл. архитект Виктория Грозева по време на общественото обсъждане на проблема, проведено на 5 декември 2017 г.

Специално за намиране на най-доброто решение на проблема и запазване на максимално количество от съществуващата растителност бе създадена комисия от експерти от Общинска администрация, Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на ландшафните архитекти, включваща и училищното ръководство и настоятелство. Тя имаше за цел да намери най-подходящо решение за справяне с проблема с компрометираната част от оградата, както и запазване на максимално количество растителност. Членовете на комисията, чийто председател е главният архитект на Община Стара Загора – арх. Виктория Грозева, предложиха да бъде редуциран обемът на короните на осем от дърветата, които са в близост до стената, както и да се направи обследване на кореновата им система, за да бъдат взети мерки за запазването им.

Очаква се каменната стена да бъде премахната в следващите дни, а новата ограда да бъде готова до началото на учебната година.

В предаварийно състояние – напукан и с наклон към тротоара, е и друг подобен, макар и значително по-малък каменен зид на метри от Второ основно училище – оградата на жилищен блок на северозападния ъгъл на кръстовището на улиците “Ген. Столетов” и “Х. Д. Асенов”.

Допреди няколко дни оградата на училището бе в следното опасно състояние (снимките са от края на 2017 г.):

Ograda Vtoro osnovno old 1Ograda Vtoro osnovno old 2
Ograda Vtoro osnovno old 3

Ремонтните работи днес, 13 август 2019 г.

Ремонтните работи днес, 13 август 2019 г.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн