БСП – Стара Загора настоява за запазване на Летище Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_BSP logo 300В открито писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Гергана Микова, кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, директора на “Държавна консолидационна компания” ЕАД Ясен Спасов и медиите БСП – Стара Загора и групата общински съветници от МК „БСП лява България – за Стара Загора“ настояват за запазване на Летище Стара Загора и съхраняване на възможността в бъдеще то да се превърне в едно от нужните на Европейския съюз 5 нови карго-летища в източната му част.

“През последните дни темата за Летище Стара Загора и неговото бъдеще отново е актуална – се казва в писмото. Припомня се и съобщеното миналата година от министъра на икономиката Емил Караниколов, че се подготвя проект за логистичен хъб между Европа и Азия, съчетан с използване на пистата на Летище Стара Загора.

От БСП – Стара Загора изразяват несъгласие с идеята 2 хиляди декара от летището да бъдат присъединени към Индустриална зона „Загоре” с аргумента, че това на практика означава ликвидиране на възможността Летище Стара Загора някога да заработи отново като летище и намаляване на потенциала на Стара Загора за бъдещи инвестиции и икономическо развитие.

“Летище Стара Загора, заедно с АМ „Тракия“ и ЖП инфраструктурата, са своеобразен портал на останалия свят към Стара Загора. Във връзка с големите потоци от товари, идващи от изток, Европа се нуждае от поне пет нови карго летища, които да бъдат построени в източната й част. България има всички шансове едно от тях да бъде на нейна територия, а Стара Загора е сред най-подходящите градове в страната заради географското си положение и транспортни комуникации. Убедени сме, че бъдещето икономическо развитие на Стара Загора е свързано със съществуването на модерно карго летище, което, освен с работните места, ще бъде и мощен стимул за инвестиции и икономически напредък на целия регион и България. Затова е важно да го запазим. Стратегическият интерес е не само български, но и европейски” – се казва в разпространеното писмо на БСП – Стара Загора.

“Позицията на БСП в Стара Загора е последователна и ясна – ние сме за запазване на летището като такова, независимо под чие управление ще бъде. Обявяваме се и за развитие на Индустриалната зона. Категорично настояваме замисленото разширяване на Индустриална зона „Загоре“ да се случи в най-кратки срокове, но това да не става за сметка на Летище Стара Загора. Летището трябва непременно да бъде запазено като такова дори и в близко бъдеще да не е възможно възстановяване на летищната му дейност. Тази позиция се споделя и от бизнеса, и от специалисти и експерти, и най-вече от гражданите на Стара Загора” – заявяват старозагорските социалисти. Според тях решението за бъдещето на Летище Стара Загора трябва да бъде взето с активното участие на старозагорци, включително и чрез допитване.

“Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови летищната си дейност като гаранция за бъдещо силно икономическо развитие на целия Старозагорски регион” – завършва писмото на БСП.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн