Стара Загора получи финансиране за обновяване на Зоопарка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ZOO_allrender-6 copyZOO_allrender-17 copyСтара Загора получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) в ролята му на „Фонд за градско развитие за регион Юг“ за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“.

Подписаният договор е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“. Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка.

Символичната първа копка за цялостно обновяване на емблематичното място за отмора на малки и големи старозагорци ще бъде през септември.

Докато траят ремонтните дейности, зооградината няма да работи. Част от животните ще бъдат преместени, обсъждат се варианти за временен подслон. Срокът за изпълнение на обновяването е 18 месеца. „При хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров. И допълва, че най-важното е гостите и животните да се чувстват много по-добре след ремонта.

Реализацията на проекта за реконструкция на зоопарка ще го превърне в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. Предвижда се изграждане на учебен център с експозиционна част.

Цели се пълно подобряване на състоянието на цялата зона на зоопарка, която да бъде в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни.

Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 г. и е вторият в страната след Софийския. Година по-рано се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гористата местност „Орманя” край Ямбол. Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващите площадкиза бадминтон е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е 70 дка и е дом на над 400 животни от 80 вида, от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

5IMG_7646
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн