Драгомир Стойнев: Държавата да започне да изкупува по пазарни цени всички прасета от частните дворове

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1410015“Много възможни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АСЧ) са пропуснати досега от държавата. Но все още може да бъде направено нещо ефективно – държавата веднага да започне да изкупува по пазарни цени наличните около 100 хиляди застрашени от епидемията прасета от личните стопанства, което би й струвало около 16 млн. лв. – сума, незначителна на фона на обявения излишък от над 3 милиарда лева. По този начин ще се спре разпространението на вируса на АСЧ, който е изключително устойчив в природни условия, и може да бъде разпространен с месото на заклани и прибрани във фризерите заразени животни.”

Това каза пред медиите в Стара Загора днес народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

“Какво пречеше януари месец, когато хората си купуваха прасета, да им се обясни за заплахата от АСЧ – попита риторично той. – Какво пречеше по граничните райони в Северна България преди 2 години, като се знаеше, че чумата настъпва, да започне да се забранява на хората да гледат прасета и да им се обяснява да гледат примерно овце, зайци, кокошки – и да бъде забранена тази бразда? Какво пречеше да забраним, както в момента в Гърция забраняват вноса на продукти от свинско месо от тези държави, където има чума? Или да подготвяме от 2 години примерно тези площадки, където да се заравят животни и да знаем къде, а не сега да се чудим и да си прехвърлят вината институциите? Или да има готов екарисаж?” – допълни Стойнев.

Другият народен представител на БСП от Стара Загора, участвал в пресконференцията – Георги Гьоков, изрази силна загриженост относно възможните социални последствия от Африканската чума по свинета. Вероятно кризата ще се отрази фатално на българското село. Много хора от свиневъдството и месопреработването ще останат без работа. Цената на свинското сигурно ще скочи, въпреки че, по някои данни, 86% от него на българския пазар било внос. Какви са рисковете от това, че животните се загробват, а не се изгарят и къде са мобилните екарисажи? – попита Гьоков.

Докато в Старозагорска област все още Африканската чума по свинете не е проникнала, нека стопаните да заколят животните си и да приберат месото във фризерите, за да не се възпроизвежда вирусът – посъветва участвалия в пресконференцията ветеринарен лекар д-р Трайко Алчев, председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз.

По другата актуална тема – наближаващите Местни избори, председателят на Общинския съвет на БСП в Стара Загора Валентина Бонева съобщи, че социалистите имат две силни кандидатури за кмет на областния град. В листата с кандидати за общински съветници ще влязат опитни, около 50-годишни старозагорци, част от които са от гражданската квота извън БСП. “Ще работим за силно представителство на БСП в Общинския съвет” – каза Бонева. Общинската конференция на БСП Стара Загора, на която ще бъдат взети решенията за кандидат-кмета и ще бъде подредена листата, ще се проведе на 31 август.
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн