Болница “Тракия” налага “златните стандарти” в инвазивната гастроентерология

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Gastroenterologia_Operacionna-15-WEBЕдна от най-динамично развиващите се области от медицината в Болница „Тракия“ – Стара Загора, е инвазивната гастроентерология. Ендоскопските методики за диагностика и лечение на заболяванията на гастроинтестиналния тракт, са основен акцент в работата на отделението по Гастроентерология с началник д-р Иван Сираков, д.м. Ръководеното от него отделение е сред първите пет в страната по достигнати обеми и качество на извършени манипулации с най-висока сложност.

През изминалата 2018 г. екипът на д-р Сираков постигна 30-процентен ръст в броя на извършените ендоскопски процедури и те достигнаха над 2600 ендоскопски манипулации. От тях най-много са колоноскопиите – над 1000 изследвания. 326 са извършените през 2018 г. ендоскопски интервенции за обследване и отпушване на жлъчните пътища и панкреасния канал – т. нар. ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Увеличен е и броят на манипулациите, касаещи чернодробната патология, насочените биопсии под ехографски контрол, които също бележат над 30% ръст.

През първите 6 месеца на 2019 година резултатите продължават да вървят нагоре. „Това говори добре за организацията на работа и способностите на целия ни екип и ни нарежда в топ 5 на най-големите болнични центрове, в които се работи тази специфична патология“, казва д-р Сираков. С една уговорка – че водеща цел в неговата работа не е броят, а качеството на извършените прегледи, процедури и лечение на пациентите. Защото той и екипът му са убедени, че ако здравната система в България се фокусира върху качеството в болничните услуги, а не върху „пътечното“ им отчитане, всичко коренно ще се промени.

Д-р Иван Сираков

Д-р Иван Сираков

Една от най-честите процедури, извършвани от екипа на гастроентерологично отделение в Болница „Тракия“, е колоноскопията. Изследването е прието от СЗО за „златен стандарт“ и е най-важната част от Програмата за профилактика и диагностика на рака на дебелото черво. „Ако се извършва профилактична колоноскопия на 50-годишна възраст при фамилно необременени пациенти, а на 35-годишна възраст – при фамилно обременени за коло-ректален рак, честотата му ще намалее. Това показват и резултатите в развитите страни, където спазването на тези препоръки е задължително.” Процентът на това скринингово изследване сред българските пациенти е изключително нисък. Масово пациентите на възраст над 50 години в България не биват насочвани за профилактична колоноскопия. Самите пациенти отлагат извършването й от някакъв свой криворазбран страх и заради факта, че в много центрове изследването продължава да се извършва без анестезия. „И при това изследване спазваме изцяло медицинския стандарт по гастроентерология – обследваме цялото дебело черво и крайния участък на тънкото черво, т.нар. терминален илеум”.

Болница „Тракия” е едно от малкото места в България извън столицата, където се извършва ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) – инвазивна ендоскопска манипулация на жлъчните пътища и панкреасния канал. Основната цел на изследването ЕРХПГ е да осигури временна или трайна проходимост на жлъчните пътища и на панкреатичниа канал. „През последните години ЕРХПГ се превърна основно в терапевтична процедура, а за спешните пациенти с гнойно, тежко възпаление на жлъчните пътища, с остър панкреатит и т.н, процедурата е животоспасяваща“, казва д-р Сираков. Ефектът винаги е впечатляващ, защото след отстраняване на камъните от жлъчните канали или след стентирането им в случаите, в които има стеснен участък от тях, състоянието на пациента значително се подобрява, а инфекцията отшумява в рамките на няколко дни.

Няколко от най-интересните и трудни за разрешаване клинични случаи от екипа на д-р Сираков вече се публикувани или предстои да бъдат публикувани като научни статии в наши и чуждестранни научни списания.

Workshop-Gastro-13-WEBСтъпвайки на опита си, натрупан за 18 години работа, от които последните 2 и половина в МБАЛ Тракия”, д-р Сираков и създаденият от него екип на отделението по Гастроентерология това лято проведе първото Ендоскопско училище по инвазивна гастроентерология. Чрез конферентна връзка между операционния блок на болницата и зала в Парк-хотел “Стара Загора” на живо бяха предавани диагностично-лечебните процедури на 12 пациенти с различни гастроентерологични и хепатологични заболявания. Практическото обучение събра в залата над 60 медици – специалисти гастроентеролози и хирурзи от Сливен, Ямбол, Бургас, Пловдив, Казанлък, Хасково, Димитровград, Стара Загора и София, а също и специализанти и студенти с интерес към гастроентерологията.

„Подбрахме пациенти с различни заболявания, които позволяват да бъдат демонстрирани предимствата и особеностите на съответната ендоскопска методика и необходимата предварителна подготовка за съответното изследване. По време на ендоскопското училище имахме двустранна аудио- и видеовръзка, получавахме въпроси и обяснявахме защо точно това изследване се прави на този пациент и защо в точно такъв обем“, посочи д-р Сираков.

Той е убеден, че ендоскопски училища от този вид са полезни с това, че показват в реално време извършвани манипулации на реални пациенти с ясни обяснения за смисъла, показанията и противопоказанията в конкретните случаи, съществуващите или очаквани усложнения, които могат да се появят в процеса на работа. Затова с подкрепата на ръководството на Болница „Тракия“ Ендоскопското училище по инвазивна гастроентерология ще се провежда всяка година. Следващото му издание ще се състои през пролетта на 2020 г. в много по-голям обем, вероятно комбинирано гастро-хирургично училище с участието и на проф.д-р Ал. Юлианов и неговия екип от Хирургично отделение на Болница “Тракия”. Училището ще бъде организирано като национален форум с участието на специалисти гастроентеролози и хирурзи от цяла България.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн