Обсъдиха възможности за младежки обмен между Стара Загора и Самара с делегация от руския град

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5574IMG_5544Покана за гостуване на младежи от побратимения руски град Самара в Международния младежки център в Стара Загора отправи днес Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора на среща с делегация от Самара. Руските гости са в града по повод честването на 142 години от боевете за Стара Загора. Делегацията се води от Сергей Рязанов, зам.-председател на градската дума в Самара, а в състава й са Вячеслав Звягинцев – депутат от Градската Дума, Татяна Шестопалова – ръководител на департамент „Култура“, Сергей Четвериков – ръководител на департамент „Физкултура и спорт“ и Светлана Чикановская – зам.-ръководител на департамент „Образование“.

В срещата участваха още Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора, Георги Симеонов – директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ и Петко Крумов – главен експерт в отдел „Туризъм и спортни дейности“.

„Днес ние честваме 142 години от жестоката битка за Стара Загора по време на Руско-турската война. Българският народ се отнася с изключително преклонение и уважение към всички загинали в боевете и към руските командири, начело с подполковник Калитин, който спасява Самарското знаме. За нас Самарското знаме е много важен символ“ – каза Иванка Сотирова.

„Оценяваме, че пазите историческата памет“ – каза Сергей Рязанов. Той обясни, че вече втора година в Самара се провежда реставрация на паметници, в която участват доброволци от целия свят. На 18 май, когато е празникът на Самарския регион, има редица дейности, свързани със Самарското знаме. Тогава се провежда и Фестивал на духовите оркестри, където се изпълнява Скобелев марш. Тази година е имало и възстановка на боевете, в която са участвали и състави от България.

Делян Иванов представи пред гостите структурата на администрацията и начина на работа в Общината.

В разговора стана ясно още, че има възможности за сътрудничество в областта на образованието, културата и спорта. Гостите разказаха за техния проект „Том Сойер фест“, в който се обединяват младежи доброволци за възстановяване на исторически паметници. В дейността си те са подкрепени от строителни фирми и магазини, работят в свободното си време.

След срещата гостите от Самара, заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, поднесоха цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

IMG_5594 (1)IMG_5617
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн