Академия за даровити деца от цяла България създават от учебната 2020 г. в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Академията за компютърни и природо-математически науки в сградата на Първо основно училище ще разполага със собствено общежитие и спортна база
*
65747642От тази есен в старозагорските училища ще има паралелки за подготовка на даровити деца, а от следващата учебна година в Стара Загора ще бъде открито специално училище за млади таланти от цяла България. То ще се помещава в сградата на Първо основно училище в източната част на града, съобщи кметът Живко Тодоров по време на днешната среща и награждаване на 14 деца, медалисти от финалите на световните математически състезания във Фукуока (Япония) този месец и в Куала Лумпур (Малайзия) през ноември 2017 г.

“Освен че трябва да помагаме на онези, които са в нужда и да правим социална политика, тези пък, които имат повече възможности и са по-даровити, също трябва да бъдат подпомагани и да им се дава възможност да дърпат обществото напред, както е в западните страни, към които се стремим – каза Живко Тодоров при представянето на идеята. – Знаете, че там даровитите деца се стимулират да отидат възможно най-напред в живота си и да бъдат основата на науката. Те движат света, на практика. Всички останали вървим зад тях. Това е идеята – с хората от града като наставникът на даровитите ни млади математици г-н Любомир Любенов и директора на Националната астрономическа обсерватория “Юрий Гагарин” в Стара Згора г-н Алексей Стоев, които имат знанията и опита – да бъде активирано едно такова училище. От Общината се изисква бюджет, който да бъде заделен; да се направи един хубав ремонт и да се предостави добра сграда със съответните условия вътре. А от децата се иска да се подготвят и да учат.

За преподаватели в училището за таланти ще бъдат канени най-добрите и най-известни специалисти, допълни зам.-кметът на Община Стара Загора по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

Наименованието на училището се очертава да бъде “Академия за компютърни и природо-математически науки”. То ще е за ученици от 1 до 12 клас – сподели Любомир Любенов. С готовност за научна и методическа помощ са се отзовали досега едни от най-добрите специалисти в България – от Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” лично деканът доц. Първанов се е ангажирал да осигурява качествени преподаватели; от Института по математика и информатика при БАН – проф. Йордан Табов, проф. Емил Колев – ръководител на Ученическия институт по математика и информатика към БАН, Невена Събева – зам.-главен редактор на списание “Математика” и др. Ще бъдат поканени и преподаватели от Стара Загора.

Училището ще има собствено общежитие за учениците от страната и собствена спортна база. Входът му ще е отворен за всички, които желаят да се обучават в него. Натоварванията обаче ще бъдат много големи – предупреди Любомир Любенов.

IMG_5732Живко Тодоров поздрави 14-те млади математици на Стара Загора, които постигнаха сериозни успехи на олимпиадите в Тайланд и Япония, но са и носители на престижни отличия от предишни състезания: Теодор Танков – Американски колеж София, златен медал на Тайландска олимпиада; бронзов за брат му Максим Танков от НУ „Д. Благоев“, Стара Загора. Призьорите от  състезанието World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония: Диамантена награда; Виктория Данаил Стефанова, 3 клас, Стара Загора – Лондон; Йоан Николаев Михайлов, 3 клас, СУ „Максим Горки“, Стара Загора; златен медал за Деан Дечев, 12 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, два сребърни медала за Баян Елкин, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, Владимир Цаклев, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, шест бронзови  Станислав Димов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Христо Христов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Любен Карбанов, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Паола Павлова, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Калоян Руев, 10 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Елина Димова, 11 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, поощрителна награда Александър Данчев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“.

„Вие сте нашата гордост, донесохте 12 медала от Япония. Това показва, че трудът на нашите деца, подкрепяни от Любомир Любенов, е пример за всички млади хора, не само в Стара Загора. Тези, които успяват със знания и трябва да са еталон за останалите. Ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото Вие заслужавате“, обеща Живко Тодоров.

На срещата с младите математици кметът Живко Тодоров съобщи още една добра новина за Стара Загора – до края на настоящия му мандат той се ангажира да осигури от дарения необходимите 150 000 лева за възстановяването на Планетариума на Старозагорската обсерватория.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн