Обсъждаха мерки за ограничаване на заболяването „Африканска чума по свинете“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ptrdavИнформационна среща между кметовете и кметските наместници на населените места от община Стара Загора, директора на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева и проф. д-р Михни Люцканов – декан на Ветеринарномедицинския факултет към Тракийския университет, се проведе днес. Основната тема бе разпространението на Африканската чума по свинете и нейното ограничаване в района.

„Проверките по дворовете ще започнат от 5 август и ще имат за цел да обхванат нерегистрираните животни“, обяви д-р Дамян Миков. „Към този момент нямаме доказан случай на заболяло прасе при нас“, допълни той и подчерта, че това е така, защото районът е с благоприятно географско положение и дивите свине все още не са преминали Балкана. „Проверките за животни, нерегистрирани и отглеждани от домакинствата в дворовете, ще се извършват по график, за да имат време хората да реагират и да направят своя избор. При този начин на отглеждане липсват мерки за биосигурност и в такава обстановка се действа спрямо Зaкoнa зa вeтepинapнoмeдицинcкaтa дeйнocт“, допълни той. Миков бе категоричен, че заболяването е бедствие и трябва да се подходи максимално отговорно към неговото избягване. „Близо 100% от заразените животни умират и това е важно да се знае от всички. Когато животните са регистрирани, собствениците могат да бъдат обезщетени, а и при проверките ние ще знаем техния произход. Хората, които отглеждат свине съгласно изискванията на законодателството, не бива да се притесняват засега. Евентуално ще получат допълнителни мерки за безопасност“, обясни още директорът на ОДБХ. От думите му стана ясно, че има три големи свинекомплекса в старозагорски села, които наброяват общо около 40 хил. животни.

„В нашия регион все още имаме шанс да избегнем погрома, който в момента изпитват в северната част на страната и в Бургаска област, защото там заради проникналата чума трябва да се взимат крути мерки“, коментира в залата кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обобщи, че в такива моменти е важно да не се създава излишно напрежение и паника у хората, а да им се обяснява лично и коректно какво е положението. „Идеята на този разговор е точно това – всички да знаем какви са последиците, какви са мерките, как да се справим“, допълни Тодоров.

Медицинските параметри на болестта, която има летален изход за животните, обобщи пред аудиторията проф. Люцканов, който бе категоричен, че това е сериозен проблем, нетърпящ неглижиране нито от хора, нито от институции. „През последните 35 години страната ни не е била връхлитана от подобна тежка епидемия“, подчерта той.

По време на срещата стана ясно, че уведомлението по повод мерките и проверките от Областната дирекция по безопасност на храните, което бе изпратено до Областния управител на Стара Загора, ще бъде предоставено до кметовете и кметските наместници.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн