ОбС отказа замяна на предназначен за строителство имот в “Казански” с друг, с цел запазване на зелена площ

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
543256643В опит за решаване на нашумелия в Стара Загора казус с протест на живеещите в блок 32/33 и блок 20 на кв. “Казански” срещу строителството на нова жилищна сграда в съседство, при което се унищожава зелена саморасла площ, с която хората от трите блока са свикнали, Общинският съвет отхвърли днес предложение на кмета Живко Тодоров за замяна на предвидения за застрояване имот с друг, общинска собственост, избран от фирмата-собственик и от втора фирма, притежаваща учредено вещно право на строеж върху имота в кв. “Казански”.

Предложеният за замяна общински имот се намира в центъра на Стара Загора, ул. “Раковски”, над новата детска градина “Камбанка”, където навремето бе Вечерната гимназия.

Според изказалите се старейшини двата имота са несъпоставими по стойност, въпреки предложението собственикът да доплати 200 хиляди лева без ДДС. Бяха предложени и други, по-големи суми за доплащане – 300, 350, 500 хиляди и дори 1 милион лева, но в края на краищата съветниците решиха, че замяната на имот в кв. “Казански” с имот в центъра на града не защитава интересите на старозагорци. С резултат от гласуването 27 “За”, 10 “Против” и 7 “Въздържал се” необходимото квалифицирано мнозинство от 34 положителни вота не бе постигнато.

След което в социалните мрежи кметът Живко Тодоров коментира съдбата на предложението си така:

“След 2 месеца преговори със собствениците на парцелите намерихме възможно решение: със замяна на имоти между Общината и собствениците на терени в кв. “Казански”. С доплащане от тяхна страна, защото имотът на Общината е по-добър като локация. Искам само да поясня, че решението на този казус може да бъде единствено и само със съгласие от двете страни, а не насилствено. На днешното заседание на Общинския съвет обаче общинските съветници отхвърлиха това предложение без да дадат никаква алтернатива. Затова им предлагам: всички гласували против нека да направят комисия, да проведат разговори със собствениците и с хората, които живеят там, за да се убедят, че едно натискане на бутона има много важни последици за живота на хората.”
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн