Представят „Последният човек“ по Джордж Оруел в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4787 (2)IMG_4798Най-новият спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора е „Последният човек“ по романа на Джордж Оруел „1984“, съобщи днес пред журналисти директорът на театъра Дарин Петков. „Това е отдавнашна наша мечта. Дойде времето да направим театрален еквивалент“, допълни Петков. По думите му време е да се каже какво ни вълнува, какво мислим за този роман, който е вечен.

„Първото заглавие, което Оруел обмисля, е „Последният човек в Европа“, затова се спряхме на това заглавие – поясни Веселка Кунчева, режисьор на спектакъла. – Чрез текста на Оруел искаме да предвидим какво ще се случи с нас в бъдещето в този свят, в който има изместване на ценностната система, на морала и т.н. Започва се със затворен свят, в който свободата не съществува. Сценографското решение е човешка глава, затворена в една кутия, има и средновековни уреди за мъчение. Идеята е, че съвременният човек не осъзнава оковите, в които е вкаран.”

За този спектакъл старозагорският театрален екип се готви от миналата година. На 15 август 2018 г. на сцената на театъра стартира вторият етап на десетото издание на Международната творческа лаборатория-ателие, която е фокусирана върху романа на Оруел „1984“. Темата, която изследва творческият екип, е човекът в нашето съвремие – как се чувства, какво се случва с него, какви процеси протичат и може ли да оцелее.

Сценографията на „Последният човек“ е дело на Мариета Голомехова, музиката е на Христо Намлиев и Милица Гладнишка, а хореографията – на Мария Димитрова. Милица Гладнишка се изявява и в ролята на гласа на Големия брат в пиесата.

За премиерата на 31 юли от 19.30 часа всички билети вече са продадени. Следващите представления са на 18 и 19 септември, отново от 19.30 часа.
#vikknov

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн