Стотици се поклониха на Бузлуджа пред подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
20 (1)22 (1)Стотици патриотични българи изразиха днес своята почит пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа. Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, евродепутатът Александър Йорданов, заместник-областният управител в Стара Загора Димитър Драчев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригадабригаден генерал Деян Дешков и др. В началото на честването в подножието на едноименния връх казанлъшки духовници отслужиха панихида в памет на героите.

„Тук има пролята много българска кръв!“ – припомни в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа”. Той припомни огромните заслуги на Хаджи Димитър и Стефан Караджа за прокарване на пътя за националното освобождение на България: те водят първия български организиран военен отряд, който навлиза в поробените ни от турците земи и „учудва противника“. Само няколко месеца по-късно Османската и Руската империи ревизират отношението си към нашата църква и след близо 500 години е призната Българската екзархия, възстановено е историческото място на българския народ. Като друго важно следствие от саможертвената битка на 18 юли 1868 г. д-р Ангелов посочи преосмислянето на тактиката на водената до този момент борба с Османската империя и създаването от Левски на Българската вътрешна революционна организация.

Д-р Чавдар Ангелов припомни и средната възраст на четата – около 25-годишни момчета, от всички краища на тогавашна България, и пожела “всички днешни българи, които заемат публични постове и от които зависи решаването на конкретни проблеми, да следват примера на тези млади момчета, защото така България ще изглежда по много по-различен и много по-хубав начин“.
На връх Илинден за 8-ма поредна година 120 души от 28 клуба на Национално дружество „Традиция“ представиха военно-историческата възстановка „Боевете при връх Бузлуджа“ между четниците и турската потеря. Автор на сценария е председателят на Регионален клон „Традиция“ Казанлък Николай Байнов, по записки на знаменосеца на четата Христо Македонски – участник в епичната битка и очевидец на смъртта на легендарния войвода. За първи път от осем години главната роля изигра не добре познатият в този образ казанлъчанин Николай Байнов, а неговият 28-годишен син Цветан.

Честванията на 151-та годишнина от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета започнаха сутринта в Казанлък с полагане на цветя на паметната плоча на Стефан Караджа и паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков.

Организатори на тържествата са Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

4959

4496
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн