Търсят пътища за предпазване на Старозагорска област от Африканската чума по свинете

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2779 (Large)IMG_2782 (Large)Разпространението на болестта Африканска чума по свинете и превантивните мерки за ограничаване на опасното заразно заболяване бяха тема на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Стара Загора, председателствано от областния управител Гергана Микова. В него участваха зам.-областният управител Димитър Драчев, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Елка Бонева, д-р Боян Папазов – началник на отдел “Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, представители на ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ, на неправителствената организация „Зелени Балкани“.

Д-р Папазов обяви, че в България огнищата на болестта са вече 12, като 2 от тях – в Плевен и Враца, са регистрирани днес.

Чумата по свинете е силно опасно заразно заболяване с висока смъртност по животните – диви и домашни. Вирусът е силно устойчив в околната среда и в продукти от свинско месо, които не са преработени. Няма разработена ваксина и няма ефективно лечение срещу заболяването. Единственият начин за борба с него, прилаган в 23 държави на 3 континента, е хуманното умъртвяване на всички заразени контактни свине.

Хората и другите видове животни не боледуват от Африканска чума. Вирусът се предава лесно най-вече чрез хората – от продукти от месо, добито от болни свине, заразена храна, дрехи, контакт с болни свине.

Всички огнища, установени досега у нас, са в лични стопанства, голяма част от които не са регистрирани съгласно изискванията на закона.

„Ситуацията е тревожна. Болестта продължава да се разпространява и не е изключено да достигне и до нашата област. Ние не можем да спрем това, но трябва да се вземат спешни мерки, за да ограничим до минимум последствията“, каза г-жа Микова.

Д-р Папазов призова за отговорно отношение на всички институции към проблема. Той посочи като най-важна задача срещите и разговорите с кметове на населени места. Криенето на малки лични стопанства с по няколко прасета, с цел да не се конфронтират кметовете с жителите на селото, е опасна практика. Това е бомба със закъснител, която рано или късно ще гръмне предвид ситуацията с болестта в Европа и в България, каза д-р Папазов. Той подчерта, че работата на терен и предоставянето на обективна информация на хората са много важни, защото това е единственият начин да се спрат спекулациите. „Стопаните трябва да бъдат подготвени, за да не се стига до конфликти, ако болестта дойде и при нас“, обясни д-р Боян Папазов.

С цел ограничаване на разпространението на болестта на местата, на които спират да почиват преминаващите през Прохода на Републиката, прохода Шипка и по двете магистрали пътници, ОПУ ще осигури по-често почистване на контейнерите и другите сметосъбиращи съдове, съобщи Илия Златев. На заседанието беше обсъдена също възможността да бъде извършена дезинфекция на тези места с разтвори, които унищожават вируса на опасната болест.

На 24 юли предстои разширена среща в Областната администрация, на която отново ще бъдат обсъдени мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете. На нея освен представителите на Епизоотичната комисия ще присъстват и председателите на общински съвети в областта, кметове на населени места, началници на полицейски участъци, собственици на големи свинеферми.

*  *  *

Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като част от провеждащата се информационна кампания, подготвиха видеоклип, който може да видите тук >>>.

Целта на кампанията е да достигне до широката общественост, да се повиши информираността на хората в страната по отношение на болестта Африканска чума по свинете, както и да се запознаят със съветите на компетентните органи, свързани с разпознаването на заболяването, начините за реакция при съмнение за възникване на болестта и мерките за справяне и недопускане на разпространението й.

БАБХ припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на Африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук >>>. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN.

Друг 6-минутен информационен клип за заболяването Африканска чума по свинете – тук >>>.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн