Ентусиасти с нова поредица чистения на коритото на река Бедечка в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Камари с боклуци и дървета извлякоха от коритото на старозагорската река Бедечка ентусиасти в почивните дни. Коритото това лято ще се чисти редовно. След пилотната акция преди няколко седмици сега следват и регулярни събития всяка втора седмица до края на летния сезон.

Инициативата е на гражданската група „Запазете Бедечка“ и е със съдействието на Община Стара Загора. Включиха се привърженици на „Берое“, Спортния клуб по риболов “Стара Загора”, „Феникс“ студио.

Реката и паркът около нея, известен като „Загорка“ и „Бедечка“, са сравнително чисти, след като вече две години доброволци се наеха с облагородяването. Наколко фирми, спортни клубове и граждански организации също почистват доброволно.

Същинското облагородяване на парка обаче от десетилетия се отлага – защото повечето терени са частни след спорна реституция. Скоро обаче започва обратното придобиване на терените. Предвидени са и парцели за замени на собствениците, след като бе решено паркът да се запази.

Процедурата досега се бавеше от безсмислените съдебни оспорвания срещу запазването на парк “Бедечка”. Преди седмици обаче вече беше приет и подробен устройствен план за запазване на парка, с което се открива пътят за замени.

davdav
sdrdav
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн