ОДМВР – Стара Загора отбеляза професионалния празник на МВР – 5-ти юли

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG1Днес се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

На 5-ти юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

През същата 1879 година е създадена и Окръжната полицейска инспекция – Стара Загора, под ръководството на окръжен управител. През 1934 г. тя става областна полицейска инспекция, оглавена от областен полицейски инспектор. През 1938 година Областната инспекция се преименува на управление, в което функционират три служби:

* “Държавна сигурност” (в началото “Обществена безопасност”), занимаваща се с предотвратяване и разкриване на политически действия, застрашаващи устоите на държавната власт;
* “Криминална” – за разкриване на криминалните престъпления;
* “Административна” – за административно обслужване и регистрация на населението.

След започване на Втората световна война за борба със спекулата е била създадена и стопанска група.

Областното полицейско ръководство е било пряко подчинено на Областната управа и на Дирекция на полицията – София. Под ръководството на областния полицейски началник са били всички униформени и цивилни полицейски сили в областта, която от 1934 г. до 1944 г. е включвала околиите: Ардинска, Борисовградска, Ивайловградска, Казанлъшка, Крумовградска, Кърджалийска, Момчилградска, Новозагорска, Свиленградска, Старозагорска, Харманлийска, Хасковска и Чирпанска.

Днес Областна дирекция на МВР – Стара Загора, като структурно звено на Министерството на вътрешните работи, продължава да изпълнява основните задачи по противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, защита на правата и свободите на гражданите, опазване на техните живот, здраве и имущество и разследване на престъпления на територията на Старозагорска област.

Професионалният празник на служителите беше отбелязан на 4-ти юли в сградата на ОДМВР – Стара Загора с кратко тържество. Приветствия отправиха директорът на ОДМВР – Стара Загора, старши комисар Стоян Стоянов и директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”, комисар Стоян Колев, които благодариха на служителите за постигнатите високи резултати и за ежедневно доказвания професионализъм при изпълнението на отговорните задачи в полза на обществото, пожелаха здраве за тях и семействата им.

За постигнати високи резултати и конкретен принос в дейността по опазване на обществения ред и противодействието на престъпността, във връзка с професионалния празник на МВР – 5-ти юли, са наградени 50 служители на ОДМВР – Стара Загора:

С “Почетен знак на МВР” – ІІ степен, за постигнати трайни високи резултати, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, със заповед на Министъра на вътрешните работи, г-н Младен Маринов, е награден комисар Илиян Георгиев Илиев, началник на отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР – Стара Загора.

Със заповед на Главния секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов, с “Писмена похвала” за постигнати високи резултати, проявени инициативност и професионализъм при изпълнението на служебни задачи е награден главен инспектор Красимир Борисов Христов, началник на РУ – Чирпан.

За постигнати високи професионални резултати с “Писмена похвала” от директора на ОДМВР – Стара Загора са наградени 30 служители на дирекцията, а още 19 служители на Второ РУ – Стара Загора и РУ – Казанлък са наградени със същото отличие от началниците на съответните РУ.

Празникът беше отбелязан и със станалия вече традиционен турнир по футбол за служители на МВР, на който участваха отбори от ОДМВР – Стара Загора, РУ в региона и РД ПБЗН – Стара Загора. На трето място се класира отборът на Първо РУ – Стара Загора, който победи на малкия финал отбора на РУ – Чирпан. Изключително оспорвана беше финалната среща, в която, при резултат 3:3 в редовното време, след изпълнение на дузпи, отборът на РД ПБЗН – Стара Загора победи отбора на ОДМВР – Стара Загора и завоюва първото място на турнира.

IMG4
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн