Предприятия от групата на “Металик” АД спират работа заради скъпия ток на свободния пазар

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EnergoremontПоради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятие от системата на “Холдинг Металик” в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод “Металик” АД – Стара Загора, леярското предприятие “Чугунолеене” – Първомай и “Енергоремонт-Гълъбово” АД – Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно.

Днес в “Металик”, “Енергоремонт-Гълъбово” и “Чугунолеене” са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегаватчас. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50-70 лв. за мегаватчас.

Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегаватчас, което също е непосилно висока цена.

“Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия”, съобщиха от пиар отдела на засегнатите от високата цена на тока дружества.
#svz

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн