7 българи от Молдова минават през Стара Загора в преход по стъпките на дедите си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
231В петък, 28 юни, през Стара Загора ще мине походът на Владимир Мъгла, Нина Топалова, Олег Косих и още четирима бесарабски българи, които са предприели начинанието да извървят отново пътя на предците си по техните стъпки отпреди две столетия.

Разстоянието, което са планирали да изминат, е общо 515 км.

Предполагаемото време на пристигането им в Стара Загора е късният следобед в петък. В село Подслон към групата ще се присъединят няколко човека от партия “Възраждане” – Стара Загора, за да изминат със сънародниците ни от Молдова 20-те оставащи километра до Стара Загора, като ги подкрепят и споделят емоцията с тях, съобщи председателят на партията в Стара Загора Искра Михайлова.

Бесарабия е област, разделена между днешните Молдова, Украйна и Румъния между реките Прут и Днестър (Одеска област).

Общият брой на бесарабските българи в Република Молдова и Република Украйна по официални данни е около 230 000 души.

Според преоброяването от октомври 2005 г. В Молдова живеят 65 072 бесарабски българи, като в този брой не са включени българите в Приднестровието. Въпреки че българите населяват най-различни селища в Молдова, включително и столицата Кишинев, където са чести смесените бракове, тяхната най-голяма концентрация е в южните части на Молдова – предимно в Тараклийски район (28 500 д. или 66%), но също така и други райони (Кагулски, Леовски, Кантемирски), както и в Гагаузия. В Гагаузия живеят близо 8000 българи – малко над 5% от населението.

Българското етническо присъствие в Бесарабия датира от ранното Средновековие. Начало на значително българско присъствие в този район обаче е поставено в края на 18 и началото на 19 век. Така по време на Руско-турската война от 1768 – 1774 година, особено при оттеглянето на руските войски, няколко хиляди българи се изселват във Влашко, Молдова и Украйна.[1] Българско население се преселва в Бесарабия по време на кърджалийството в Османската империя. Още по темата – тук >>>. (Уикипедия)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн