7 трика, които ще ви позволят мечтаната ваканция и с ограничен бюджет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
dreamstime_s_119744796-minМечтаете ли често за почивка като от бляскавите снимки на пътуващите блогъри в Instagram? А може би въпреки това, когато планирате ваканциите си се ограничавате до познатите дестинации в България, защото портфейлът не ви позволява да продължите по-нататък? Ето обаче една добра новина: не е нужно да сте богати, за да пътувате.

Може би си мислите, че няма как да си позволите по-екзотична дестинация, защото имате ниска заплата, студент сте, имате деца или пред вас стоят ред други препятствия. И наистина, справянето с дълговете, спестяването и следването на стриктен месечен бюджет наистина биха помогнали много в това начинание. Има обаче и много трикове, които съвременните „номади“ използват, за да направят пътуванията си значително по евтини. Ето някои от тях, които можете смело да изпробвате:

1. Гостувайте в дома на някой местен

Може да звучи малко неочаквано, но вместо да харчите пари за хотели, можете да се порадвате на гостоприемството на местните, и то безплатно!

Това не е шега – има редица уебсайтове, където можете да откриете гостоприемни хора, които имат желание да приютят туристи в дома си. Една от по-популярните такива платформи е например Couchsurfing, който е създаден специално за тази цел. Повечето домакини там са любопитни към различните култури и харесват непрекъснатите запознанства с хора от цял свят. Така освен че ще спестите много средства, ще можете и от първа ръка да се запознаете с начина на живот на местното население и да завържете нови контакти. Приятели и спестяване едновременно: какво по-хубаво?!

2. Приготвяйте сами храната си

Една от причините, поради които пътуването изглежда толкова скъпо, е именно храненето навън. Свикнали сме да мислим, че докато сме на почивка трябва да обикаляме само по ресторанти и не е нужно да се занимаваме с прозаични неща като готвенето.

Един от най-ефективните начини да намалим цената на пътуването си обаче е именно да приготвяме храната си сами. Парите, които са нужни за един ден по заведения, обикновено са достатъчни за няколко дни, ако пазарувате и си готвите. В същото време, независимо дали сте отседнали в AirBnb, хостел, хотел или в нечий дом, почти винаги има кухня на разположение. Дори случаят да не е такъв, направете сандвичи или салати, които да вземете със себе си. Само защото сте на път, не е нужно да се храните в пъти по-скъпо от обичайното.

3. Пътувайте извън сезона

Туристическият сезон, или от май до август, е най-скъпият период за пътуване до повечето дестинации. Вместо да пътувате през лятото, когато времето и у нас така или иначе е страхотно, отидете на почивка през октомври или ноември. По този начин можете да “презаредите” батериите по време на есенните дъждове, а и да получите много по-евтини самолетни билети. Цените за настаняване, а често и за храна и туристически атракции също намаляват, когато масовият поток от хора намалее.

4. Възползвайте се от бума на споделената икономика

Ако идеята да се настаните при местните не ви допада, има десетки приложения и уебсайтове , които позволяват на хора от целия свят да намерят настаняване, транспорт, храна и всичко останало на много ниска цена.

Портали като Airbnb и EatWith са добри примери за такива възможности. Първият позволява на всеки да предложи своя дом под наем за кратки периоди от време, а другият е за хора, които имат желание да приготвят вкусен обяд или вечеря, за да поканят непознати гости от различни култури. И в двата случая получавате много по-автентично преживяване, отколкото в изолираните от реалността туристически дестинации.

5. Пътувайте на стоп

Пътуването на стоп все още е доста често срещано по целия свят и не случайно за него се носят безкрайни легенди и забавни истории. Вярно е, че с годините то е натрупало не само позитивна репутация, но ако сте внимателни и търпеливи, можете да пътувате почти навсякъде по света, без да плащате нищо!

Ако сте авантюристично настроени, повярвайте в доброто у хората и рискувайте смело, за да пътувате евтино и удобно навсякъде, накъдето сърцето ви дърпа.

6. Летете от друго летище

Тази тактика невинаги може да помогне, но има ситуации, при които пътуването със самолет от трета дестинация е значително по-евтино. Ако намерите по-изгодни билети от близък град, може да се направи малка разходка с автобус, а след това да стигнете директно до вашата дестинация. Понякога излиза на сметка дори и да хванете още един полет до друга държава, а оттам и докъдето сте планирали. Билетите за Тайланд например често са значително по-евтини от държави като Холандия и Белгия, а билети от София до там можете да намерите и за под 50 евро.

Преди да резервирате полет, погледнете всички възможни комбинации, за да намерите най-добрите условия: не забравяйте, че първата опция почти никога не е най-изгодната!

7. Пътувайте работейки

Ако ви се иска да отидете в чужбина за по-дълъг период от време, но се притеснявате за пари, защо не комбинирате полезното с приятното? Можете да намерите временна работа в чужбина, като преподавате чужд език, гледате деца почасово и какво ли още не. Ако имате артистични заложби например, можете да предложите и уроци по китара или пък рисуване. Дръжте очите си отворени и търсете подходящите за вас възможности – такава комбинация може не само да плати пътуването, а и да ви помогне да спечелите нещо отгоре.

Парите никога не трябва да бъдат пречка – емоциите от посещаването на нови места не идва от луксозния начин на живот. Ще откриете че спомените, които остават завинаги, ще бъдат свързани със хората, които ще срещнете и преживявания, които често са напълно безплатни. За това зарежете предразсъдъците, стегнете багажа и се отправете към следващото си приключение! Пътуването е сред малкото инвестиции, които винаги ни дават повече, отколкото взимат.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн