България е изнесла зад граница критична част от годното си за възпроизводство население

STZAGORA.NET
*
768564ООН публикува поредния си доклад относно перспективите за оцеляване на човечеството. В него между другото се сочат интересни цифри, някои от които засягат бъдещето и на България. Българските медии, съобщили за доклада, кой знае защо срамежливо премълчават факта, че ние благополучно сме “изнесли” вече съществена част от способното си да се възпроизвежда население, което ни обрича като нация. Заедно с нас тази незавидна съдба е постигнала също така и страни като Латвия, Грузия, Литва и Молдова. Заедно с това обаче тези страни не са придобили икономически мощности, които биха им обезпечили прилив на млади имигранти.

Към края на 21 век ние и подобните на нас страни можем да се сблъскаме с истински колапс заради значително по-многобройното възрастно население, нуждаещо се от грижи, и твърде ниските възможности за обезпечаване на необходимите грижи.

Тези, в значителна степен “национални” по дух страни, могат да продължат да съществуват формално – със своите флагове, химни и национални идеологии, но при това да изчезнат като реално съществуващи нации.

В света вероятно ще бъде повдигнат въпросът какво да се прави с престарелите и обезлюдени държавни образувания в Източна Европа, които ще се окажат в невъзможност да поддържат приемлив стандарт на живот на “доживяващото годините си” население.

Някои страни като Унгария, Полша и Бразилия обаче са приели спешни собствени мерки за насърчаване на раждаемостта. Така например Орбан опрощава на семействата с 3 деца кредита им от 10 милиона форинта (около 65 хил. лева), а на жените с 4 деца нулира пожизнено данъците. Други, като Германия например, тръгнаха по различен път и внасят млади мигранти.

През 1990 г. сумарният индекс на раждаемост (брой деца, родени от една жена) в света беше 3,2. През настоящата 2019 г. той вече е 2,5. През 2050 г. се очаква да падне до 2,2.

В същото време важната цифра е 2,1. Това е нивото на възпроизводство, под което човечеството ще започне да намалява.

В някои африкански страни индексът ще се задържи над точката на възпроизвоство. В други населението ще достигне точката си на съкращение значително по-рано.

“Историческото увеличение на населението” до няколко години ще приключи в Индия, Мексико и Турция, до края на следващото десетилетие – в Саудитска Арабия, а към средата на века – в останалия арабски свят.

В половината страни по света този процес вече е в ход – в Бразилия, Китай, САЩ, Русия, Иран, Южна Корея, Япония, както и в цяла Европа, включително във Франция, която благодарение на големия брой африкански мигранти дълго време се задържаше над повърхността, и т.н.

(По материали на чуждестранния печат)
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн