Операта „Лицето на лъва“ от Елена Лангер – на 22 юни Стара Загора

STZAGORA.NET
*
DSC07532fНа 22 юни от 16 часа в Камерна сцена „В джоба 234“ в Държавна опера – Стара Загора за втори път ще бъде представена операта „Лицето на лъва“ от Елена Лангер. Премиерата и беше на 6 април тази година, в навечерието на Международния ден на здравето. Либрето на операта е на Глин Максуел, режисьор е Мортен К. Роесен, диригент Юрий Илинов , декор и костюми Ася Стоименова, хореограф Карлос Сантос. Участват артистите на Държавна опера – Стара Загора:Игнат Желев,Лили Ходжева,Нели Нечева,Инна Андреева,Теодор Петков,Пролет Пенчева, камерен оркестър на Държавна Опера – Стара Загора, солисти и балет на Държавна Опера – Стара Загора.

В чест на 24 май тази година Община Стара Загора присъди на творчения екип на операта „Лицето на лъва“ специална Грамота за високи постижения в интерпретирането на социална тема.

„Тази опера по уникален начин надниква в живота на човек, страдащ от мистериозната болест. Виждаме как една съпруга губи своя любим съпруг заради болестта и става неразпознаваема за него. Той просто не я помни и е окован в своите стари спомени от детството, докато по-скорошните спомени са изчезнали. Посланието на “Лицето на лъва”е, че ние трябва да можем да се приемаме и да си прощаваме един на друг, каквото и да се случва, когато може да претърпим промяна, докато остаряваме.” – казва режисьорът Мортен К.Роесен.

„Лицето на лъва“ е изключително хуманно произведение. Композиторът Елена Лангър и поетът Глин Максуел използват музиката и поезията, за да покажат нагледно, чрез изкуството, и затова може би толкова въздействащо, етапите на болестта, объркаността на пациента, г-н Ди, който се лута между света, от който идва, с новия обречен свят на самота и въпроси, на които отговор няма. Операта съчувствено показва реакциите на онези, които го заобикалят – съпругата, болногледачката, дъщеря и, лекарят. И още нещо, дава ни пример за поведение в лицето на медицинските работници и съпругата, които се отнасят с уважение към онова, което е останало от младия красив и умен мъж, предан съпруг и баща, човек със завидна професионална и обществена реализация. Тази опера ни прави по-взискателни към себе си и може би по-добри.

С риск да бъда обвинена в пристрастност, защитавам категоричната си убеденост, че „Лицето на лъва“ е съвременно знаково, високо художествено произведение, което трябва много често да присъства в афиша на операта. Този успешен експеримент трябва да се гледа от възможно най-много публика, не само за информираност, но и за изграждане на поведение и отношение към болката на епохата, в която живеем.
Росица Ранчева, www.dolap.bg

В съботния ден на 22 юни от 21 часа артистите на Държавна опера – Стара Загора ще „опитомят“ ново пространство за изява – Къща на арх.Димов на ул. В едно от най-привлекателните за представяне на Изкуство места в Стара Загора ще оживеят едноактните опери „Телефонът“ и „Медиумът“ от Джан Карло Меноти. Режисьор е Огнян Драганов, диригенти Виктор Крумов, Петър Тулешков, концертмайстор Жорж Паликарски.

Сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите на Теодора Джамбазова. Аранжимент за струнен квинтет – Виктор Крумов,Петър Тулешков, корепетитори Деница Петрова. Музиката изпълнява Камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора. Участва и Любен Чанев от Държавен Куклен театър Стара Загора.

В „Телефонът“ се разказва за Бен, който носи подарък на Луси в апартамента и. Той иска да й предложи да се оженят, преди тя да замине на пътешествие. Въпреки опитите му да й привлече вниманието, минава дълго време преди той да зададе въпроса си. Луси непрекъснато е заета с безкрайни разговори по телефона.

„Медиумът“ е кратка драматична опера. Мадам Флора се представя като Медуим и заедно с дъщеря си, Моника,викат духове от Отвъдното.Тя взима Тоби, който е ням, като наемател, но няма към него особено доверие. Бизнесът се развива докато един ден, по време на сеанс, тя усеща една студена ръка, която стиска гърлото й. Мадам Флора е ужасена. Когато на другия ден отново идват клиенти, тя си признава, че всичко е измама и фалшификация, и дори им демонстрира триковете си…
#

сподели ме


echo
Copyright © 2021 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн