WWF пусна над 20 000 есетри по Дунав

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Някогашните господари на най-емблематичната европейска река днес са на ръба на оцеляването
*
86809Над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене през делтата на Дунав до Черно море. Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания. През 2014 и 2015 г. тя стана първата природозащитна организация, която извърши зарибяване на Дунав, като пусна в басейна на реката 50 000 есетрови риби.

Руските есетри, които някога са били най-разпространеният вид есетрови риби по Дунав, днес са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени екземпляра в река Дунав. Новото пускане на рибки обаче носи и нова надежда за укрепване на популациите. Есетрите бяха закупени благодарение на щедрото съдействие на WWF Австрия.

Рибките са с генетично доказан дунавски произход. Това е важно както за тяхното приспособяване към особеностите на околната среда, така и като гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Есетрите са отгледани в аквакултури при условия, наподобяващи тези на речната екосистема.

Според експертите на WWF рибите са достигнали възраст, която ги прави по-малко уязвими на рискове и повишава шанса им за оцеляване по време дългия път към Черно море. Природозащитната организация призовава рибарите по течението да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи. Ако това се случи, те трябва незабавно да бъдат освободени и пуснати обратно в реката.

В момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Възрастните екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.

Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява този на човека – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат 12-15 години преди нашите руски есетри да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. По тази причина те са много уязвими на свръхулов и бракониерство. Затова трбява да пазим техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай рискуваме да загубим безценен вид, оцелял в продължение на 200 милиона години.

Повече за живота на тези величествени създания можете да видите във филма на WWF „Тайнствените властелини на Дунав“.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн