Охранителни канали и забентване на дерето над “Топливо” ще спират скатните води от кв. “Лозенец” и Аязмото

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400797Untitled 13На брифинг в Община Стара Загора с участието на зам.-кмета по строителството Янчо Калоянов, гл. архитект Виктория Грозева, секретаря на Общината Делян Иванов и проектантът инж. Трайчо Николов, експерт по отводняване и канализация на градското пространство, бе разяснен начинът за овладяване на мощните скатни води от средногорските склонове, които при проливен дъжд навлизат в Стара Загора през кв. “Лозенец” и парк “М.Кусев” (Аязмото) и наводняват града.

През 40-те и 50-те години на ХХ век северно от града са били създадени охранителни канали за скатните води, но още през 70-те години те са били запълнени или застроени, и са престанали да функционират. За пълното им възстановяване ще са нужни много средства, време и усилия, но рано или късно то трябва да бъде извършено.

На първо време може да се овладее дъждовният поток, идващ от кв. “Лозенец” от района над “Топливо” и детска градина 24 “Радост”, който като пълноводна река се стича по ул. “Генерал Столетов” и наводнява централната градска част, отлагайки по по пътя си инертен материал.

Идейното предложение на инж. Трайчо Николов е за целта да се извърши забентване на дерето над “Топливо” (в синьо на снимката), като събраната вода ще се оттича постепенно за около час след дъжда, а отложените наноси ще се изгребват и изнасят. Най-ниската точка на дерето е на цели 9 метра под ул. “Витоша”, така че е наличен достатъчен обем за забентването.

Впоследствие се предвижда да се изградят нови две канализационни трасета с голям диаметър в посока изток-запад, като това по ул. “Княз Борис”, по улиците “Августа Траяна” и “Боруйград”. Постепенно във времето ще се възстановят и отсечките на охранителните канали, отвеждащи скатните води от “Лозенец” и Аязмото към река Берекетска (канала) в западната част на Стара Загора и река Бедечка в източната част на града.

P1400795
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн