Филмът на Милко Лазаров “Ага” е победителят в 7-то издание на “Златната липа”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1537IMG_1573Вече са ясни победителите в седмото издание на Международния филмов фестивал “Златната липа”.

* Най-добър филм – “Ага”
* Най-добра мъжка роля – Михаил Апросимов за ролята си във филма “Ага”.
* Най-добра женска роля – Халидора Геирхартсдотир за ролята си във филма “Жена на война”.
* Най-добър режисьор – Бенедикт Ерлингсон за филма “Жена на война” .
* Специалното отличие на Съюза на филмовите дейци – “Залез”.

Повече информация за филмите може да откриете тук:
http://thegoldenlinden.com/category/филми-2019/конкурсна-програма-2019/

Най-новите достижения на европейското кино представи Седмото издание на Международния кинофестивал “Златната липа” 2019.  В продължение на пет дни старозагорци и гости на града можеха да се насладят на прекрасни филми и отлична актьорска игра.

Международно жури с председател Илиян Джевелеков обяви днес отличените ленти.

В категория най-добър филм наградата грабна филмът „Ага“ копродукция България/Германия/Франция,  с режисьор Милко Лазаров. Филмът разглежда живота на двама ескимоси – Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош отдавна, но след като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последното и желание – да намери Ага.

Призът за най-добра мъжка роля се присъжда на Михаил Апросимов за ролята му във филма “Ага“.  За най-добра актриса бе определена Халидора Геирхартсдотир за ролята й във филма “Жена на война.Наградата за режисура отива при Бенедикт Ерлингсон за филма “Жена на война”.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци получи унгарският филм „Залез” с режисьор Ласло Немеш.

„Повече от 10 000 души посетиха филмовите прожекции в салоните на Държавна опера и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за пет дни. Всичко това кара мен и екипът на „Златната липа“ да запретнем отново ръкави и да се впуснем към осмото издание на фестивала“, каза Магдалена Ралчева, създатели и директор на „Златната липа“. Тя съобщи още, че за седем години са показани над 300 нови европейски филми, които са били гледани от над 100 000 зрители.

„Работихме като отбор и със сърце“, сподели председателят на журито Илиян Джевелеков. По думите му останали два филма, между които да избират за първата награда – „Ага“ и „Жена на война“. Спечелил „Ага“. „Българското кино победи в този фестивал. „Ага“ е нещо повече от кино-това е метафизика, медитация и т. н.“, категоричен бе Джевелеков. Останалите членове на журито също потвърдиха, че това е бил най-добрият филм. Всички те получиха плакети като признание за работата им по време на фестивала.

Церемонията по награждаване започва в 18:00 часа в залата на Държавна опера – Стара Загора.

Още по темата:
Българското кино на „Златната липа“ 2019 търси героите на нашето време
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн