Представиха програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1467IMG_1444Информационен бизнес-форум на тема „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме експерти и ноу-хау.“ се проведе днес в общинската зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Той е организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) с подкрепата на Община Стара Загора, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Министерството на икономиката.

Целта на форума е малките и средни компании от региона да се запознаят с възможностите, които дава програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР. Чрез нея фирмите могат да получат местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

„От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров Ви приветствам с добре дошли. Европейската банка за възстановяване и развитие разработва нови услуги насочени към малкия и средния бизнес. Те ще помогнат за развитието на Вашите идеи и създаването на нова работна среда в Стара Загора, което ще бъде полезно и за Вас и за гражданите“, каза при откриването Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

„Организирахме тази серия от информационни форуми в страната, за да могат повече фирми да научат за програмата и да се възползват от възможностите, които тя дава“, съобщи Мирослав Стоянов, мениджър на програмата за България. Тя е стартирала през 2018 г. отново (работила е през 1998-2010). „Работим съвместно с Министерство на икономиката, за създаване на проекти, които да решат проблемите на малкия и средния бизнес и да реализираме техни идеи. За година и половина програмата е подкрепила реализацията на 40 проекта, още около 20 компании подготвят документите си за кандидатстване. 17 от всички проекти са от компании, извън София“, допълни той. Общо 65 са консултантите одобрени да работят по програмата.

Програмата действа в 29 държави. Участниците във форума бяха запознати с различни проекти по света и в България. Мирослав Стоянов поясни, че досега одобрените проекти са в различни сектори на икономиката, а процедурата за стартиране е олекотена, гъвкава и бърза.

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, съобщи, че Агенцията работи по различни програми в помощ на малките и средни предприятия, една от които е за листване на фондовата борса, а от октомври ще има и програма насочена към ползване на IT услуги. Над 1800 компании са били представени на изложения и над 70% от тях са сключили договори и са установили дълготрайни партньорства.

Експерти от Министерството на икономиката обясниха какви са възможностите за подпомагане на бизнеса чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“

Представители на бизнеса в Стара Загора споделиха проблемите, които срещат при кандидатстване по проекти и получиха практически съвети за успешно участие в програмата „Подкрепа за малкия бизнес“.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн