Стара Загора отново събира художници за пленер по живопис „Дружба 2019“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
img_2729В продължение на седмица осем известни художници, участници в пленера по живопис „Дружба 2019“, ще рисуват исторически и културни забележителности в Стара Загора.

От 6 до 14 юни Стара Загора ще бъде домакин на XXIV-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

За участие в пленера са поканени художниците: Траяна Панайотова – Ямбол, Наташа Ноева – София, Атанаска Янева – Стара Загара, Гълъбин Христов – Велико Търново, Димитър Чолаков – Търговище, Росен Дончев – Казанлък, Васил Тенев – Асеновград и Валентин Дончевски от Стара Загора.

Пресконференцията за представяне на авторите, участници в пленера, ще се състои на 7 юни 2019 г./петък/ от 11.00 ч в галерия „Лубор Байер“.

Пак там на 14 юни (петък) от 18.00 часа ще бъде открита изложбата с творбите на участниците.

Траяна Панайотова е родена през 1984 г. в Ямбол. Завършва ПГПИ “ Акад. Дечко Узунов” Казанлък, специалност дизайн, а през 2009 г., ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” – факултет по изобразително изкуство. Участва в редица национални и международни изложби. За активната си творческа дейност през годините е награждавана с престижни наши и международни награди.

Наташа Ноева е родена през 1989 г. в Тутракан. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Национална художествена академия, София. От 2018 г. до сега е докторант в Институт за изследване на изкуствата, БАН, София. Има участия в редица национални изложби. Публикува свои статии за съвременно българско изкуство.

Атанаска Янева е родена през 1964 година в Пловдив. Завършила е ССХУ „Цанко Лавренов” Пловдив. Във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” изучава живопис при проф. Александър Терзиев, дипломира се през 1988 г. От 1990 година участва в ежегодните есенни салони в град Стара Загора. Дълги години художничката посвещава на усвояването и предизвикателствата на рисуването върху коприна, търсейки българското измерение за вечност и красота. В момента е преподавател по графичен дизайн в АМТИИ Пловдив.

Гълъбин Христов е роден през 1978 г. в Лом. През 2002 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий ” със специалност „Скулптура“, а от 2014 г. е главен асистент в Катедра „Рисуване” на университета. Автор е на девет самостоятелни изложби, има множество участия в общи, национални и международни изложби. Участвал е в редица симпозиуми и пленери по скулптура, в Международен фестивал на пясъчното изкуство – Бургас, в арт проекти, в реализиране на паметници. Носител е на престижни награди за скулптура.

Димитър Чолаков е роден през 1954 г. в Попово. През 1973 г. завършва ХГ „Илия Петров“, София, а през 1981 г. Националната художествена академия, специалност „Живопис“ в първия клас на акад. Светлин Русев. Сега посвещава голяма част от времето си на задълженията на професор по живопис в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.
Автор е на 26 самостоятелни изложби, участвал е в над 20 пленера у нас у в чужбина, както и в над 40 колективни изложби. Негови творби са притежание на музеи и частни колекции в България, Холандия, Германия, Полша, Австрия, Гърция. Многобройни са научните му публикации по проблеми на изобразителното изкуство, активен участник е в научни форуми и проекти, носител е на девет престижни награди.

Росен Дончев е роден през 1963 г. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства „Св. Георги” – Трявна и българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. По-късно завършва живопис при проф. Димитър Чолаков в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. Има 8 самостоятелни изложби, много са участията му в национални и международни експозиции, биеналета, пленери за живопис. Два пъти е носител на голямата награда за живопис на Габрово, има няколко награди от есенни салони, включително и от тези в Казанлък. Повече от 20 години работи като иконописец в Етнографски музея на открито „Етър“ – Габрово. Творби на Росен Дончев са притежание на частни колекции в САЩ и Япония, една от които е притежание на японското императорско семейство.

Васил Тенев е роден през 1962 г. Завършил е художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив, а по-късно и Националната художествена академия, специалност „Графичен дизайн” при проф. Димитър Серезлиев. От 1983 започват международните му участия и самостоятелни изяви- основно в Италия, но и в България, Словакия, Австрия. През последните няколко години неговите галерии в чужбина са галерия „Артром” в Рим и галерия „Михалски двор” в Братислава. Работи в областта на живописта, графичния дизайн и керамиката. Негови творби могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания. Носител е на Първа награда от 10-и Международен конкурс по живопис Trofeo Arte Nel Mondo в Чезенатико, Италия (1994).

Валентин Дончевски е роден през 1958 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, а през 1983 г. се дипломира във ВТУ „Кирил и Методий” – специалност „Живопис“. Автор е на десетки самостоятелни национални и регионални изложби, както и на 4 поетични книги и една книга със сентенции. Негови творби са притежание на частни колекции в Канада, Испания, Белгия, САЩ, Полша, Чехия, Германия, Австрия, Русия, Гърция, Турция, Люксембург, Палма де Майорка, Япония, Англия, Турция, Македония, Холандия, Гърция, Словакия и други. За активната си творческа дейност през годините е награждаван с престижни наши и международни награди. От 2005 г. е редовен участник в Есенен салон, Париж, Франция.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн