Стара Загора празнува 24 май – Деня на славянската писменост и култура

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Връчени бяха индивидуалните и колективните награди “Млада Загора 2019″ и “Стара Загора 2019″ за постижения в науката, образованието, културата и изкуството
*
IMG_9830IMG_9755Близо 2000 ученици и студенти се включиха днес в празничното шествие по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Трите лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията.

В тържественото честване участваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов – зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и стотици граждани също дойдоха на площада.

Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностното развитие с танцови изпълнения.

IMG_9615Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химнът на Стара Загора. Последва хорово изпълнение на „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука. Емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ бе изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище.

Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз от единадесетокласничката от Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски” Радина Николова, Младия омбудсман от ГПЧЕ “Ромен Ролан” Бетина Радева и абитуриента от ПМГ “Гео Милев” Динко Колев.

Водещият Ивелин Керанов въодушеви публиката със стихове за българския дух и делото на братята Кирил и Методий.

Към събралите се хиляди граждани с приветствени думи се обърна кметът Живко Тодоров:

“Българи, старозагорци! 24 май е ден на славянската писменост, на българското образование и култура. Искам да поздравя всички преподаватели, учители, всички будители, които правят възможно българските деца да се обучават. Специално към Тракийския университет, училищата и читалищата – бъдете живи и здрави, за да разчитаме на вас. Обичаме ви! Честит празник, старозагорци!” – каза кметът на Общината.

“Днес е един от най-красивите наши празници. Защото след “мама” научаваме А, Б, В. И светлината, която идва в живота ни, е благодарение на хората, които ни дадоха словото, мъдростта и красотата на най-българските думи – каза в приветствието си към старозагорци и областният управител Гергана Микова. – Ние сме горд народ, защото сме дали много на този свят. Но имаме и още какво много да дадем. Нека се гордеем, че сме тук, в най-прекрасното място на света! Че сме заедно, че сме истински българи. Честит празник!”

Празничен водосвет-молебен за здравето на всички български деца отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян. “Днес честваме най-българския празник. Азбуката повежда народа ни към честити бъднини, укрепва духа му и го превръща в непревземаема крепост от чужди посегателства. Дарява му стоицизъм, за да оцелява през всички исторически превратности.

Силвия Петкова

Силвия Петкова

Павиана Костадинова

Фабиана Костадинова

За присъждане на традиционната индивидуална награда “Млада Загора” в сферата “Наука и образование” тази година постъпиха 12 номинации. Наградата бе присъдена на Силвия Делчева Петкова от 12 клас на ГПЧЕ “Ромен Ролан” – лауреат на националната олимпиада по френски език, както и на Фабиана Николаева Костадинова – ученичка от втори клас на Шесто основно училище “Св. Никола” – републиканска шампионка по класически шахмат за момичета до 8-годишна възраст.

Колективната награда “Млада Загора” в сферата “Наука и образование” бе присъдена на училищен отбор от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Л. Байер” – за първо отборно място в националния кръг на състезанието “Млад строител”, организирано от Министерството на образованието и науката.

В направление “Наука и образование” за присъждане на индивидуалната награда “Стара Загора” постъпиха 7 номинации. Наградата бе присъдена на Йорданка Мирчева – старши учител по български език и литература в Шесто основно училище “Св. Никола”, за висок професионализъм, новаторски подход в образователно-възпитателния процес и за проявена творческа активност – г-жа Мирчева е инициатор и организатор на състезанието “Българският език е лесен и интересен”.

Колективната награда “Стара Загора” в направление “Наука и образование” получи академичната общност на Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет за завоювано първо място в професионално направление “Ветеринарна медицина” – единствен факултет в България с европейска акредитация; за спечелено първо място по преподавателска и студентска мобилност по програма “Еразъм+”; за изградена най-голяма и най-модерна база за обучение и лечебна дейност на животни в България. Наградата получиха ректорът на Тракийския университет проф.д-р Иван Въшин и деканът на ВМФ проф.д-р Михни Люцканов. Колективната награда “Стара Загора” получи и педагогическият колектив на ГПЧЕ “Ромен Ролан” – авторитетна образователна институция със завоювани безспорни традиции и водещо място сред най-престижните и модерни европейски учебни заведения в България. Наградата бе връчена на директора на гимназията Теодора Николова.

В сферата “Култура и изкуство” наградата “Млада Загора” получи кларинетистът, ученик в НУМСИ “Хр. Морфова” Мариан Божидаров – солист на Кралската филхармония в Лондон, първи кларинетист на две училища в Лондон, в които учи, с престижни награди от международни и национални конкурси. Той е приет с пълна стипендия в Лондонската консерватория „Синиър Гилдхол“.

Огнян Драганов

Огнян Драганов

Христо Иванов

Христо Иванов

Колективната награда “Млада Загора” в сферата на културата и изкуството получи ученическият училищен театър при Средно училище “Максим Горки” – Стара Загора, за завоювана втора награда на национален конкурс за театър на испански език в София

Индивидуалната награда “Стара Загора 2019″ получи директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов – за съществен принос в развитието и възхода на Държавната опера, творец, експериментатор и създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства.

Колективната награда “Стара Загора 2019″ в сферата на културата и изкуството бе присъдена на Общинския фолклорен ансамбъл “Загоре” – за високи художествено-творчески постижения в духовния живот на общината и за авторитетното му присъствие в реализирането на национални фолклорно-сценични проекти и форуми. Главният художествен ръководител на ансамбъла Христо Иванов получи и най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – Кристално огърлие, за изключителния му принос на хореограф, творец и педагог в развитието на българската музикална култура.

Поздравления към отличените поднесоха Гергана Тончева от Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квартет „Траяна“, вокална група „Усмивки“, Лора Герджикова от НЧ “Георги Бакалов – 1933″ с песента „Остани“, Детския фолклорен ансамбъл „Загорче“.

Празникът завърши с концерт на Фолклорен ансамбъл „Загорче“ на новата сцена в западния край на площада и с кръшно българско хоро, в което се включиха и много граждани.

IMG_9603IMG_9815
IMG_9792IMG_9648
IMG_0184IMG_0047 (1)
IMG_0003IMG_9864
IMG_0129IMG_0018 (1)
Снимки: Жейна Желева
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн