Направиха първа копка за ремонт на ВиК-мрежата в старозагорския квартал “Самара-1″

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_9521P1400684С водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и още 11 свещеници от епархията днес бе поставено началото на реконструкцията и разширението на канализационната и водопроводната мрежа на квартал “Самара 1″ (между жп линията и мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”). Общата дължина на предвидената за изграждане канализационна мрежа е 2124.09 м. Тя ще се изпълнява до голяма степен в трасето на съществуваща канализация в експлоатация. Предвижда се изграждане на ревизионни шахти, дъждоприемни шахти, сградни канализационни отклонения към всички имоти, както и създаване на нов дъждопреливник и отливен канал, който се зауства в река Бедечка. Общата дължина на предвидената за изграждане водоснабдителна мрежа е 1119.50 м, с надземни пожарни хидранти и сградни водопроводни отклонения към всички имоти.

Близо 2 млн. и 400 хил. лева е финансирането от ПУДООС/МОСВ. Собствените средства на Община Стара Загора по рехабилитацията на ВиК мрежата са в размер на над 64 хил. лева.

Инж. Янчо Калоянов

Инж. Янчо Калоянов

Зам.-кметът на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов припомни, че досега подобна реконструкция на ВиК-мрежата беше направена в кварталите “Самара-3″, “К. Ганчев” и “Три чучура-север”.
“Проектът е важен, за да можем след това да направим ремонта и на надземната инфраструктура. Ще асфалтираме улиците, ще направим бордюри, тротоари. Защото особено по ул. “Родопи” те не са в добро състояние. Предстои и втори етап на стойност 2 млн. и 600 хил. лева” – каза той.

Маргарита Попиванова

Маргарита Попиванова

След проведена обществена поръчка за изпълнител на проекта е избрана фирмата “Грома Холд” ООД. Срокът за изпълнението му е 150 дни. “Първият етап обхваща улица “Трета опълченска” до ул. “Родопи”. Вторият етап е на изток от ул. “Родопи”, до ул. “Верешчагин”. Кметът г-н Тодоров е поел обещание към хората, които живеят там. Те нямат дори улична регулация и канализация, улиците са в много лошо състояние. Много важно е да се справим с проблема, защото все пак това е градска територия и не може да е в такова лошо състояние. Предстои да направим обществена поръчка и за втория етап. Там, където работим по канализацията, ще направим подмяна и на водопроводите” – допълни зам.-кметът инж. Янчо Калоянов.

По думите му, предстои осъществяването на големи ВиК-проекти и от страна на едноименното държавно дружество. Предстои и ремонт на много важния за Стара Загора гравитачен (т.нар. “Бешбунарски”) водопровод, преминаващ по бул. “Иван Вазов”. След което ще може да се ремонтира и самият булевард.

“Ще направим квартала по-удобен за живеене. 150 дни ще ни стигнат, надявам се. По време на работата ще бъдат въведени някои ограничения, но няма да има изцяло затваряне на улиците. Гражданите ще бъдат запознати предварително, ще се разговаря с тях, ще има обществена информация. Ние ще се съобразим, разбира се, с всички жители на квартала, за да могат да минат безпрепятствено ремонтните дейности. Да си пожелаем безаварийно да се случват нещата и много скоро да се видим за откриването на този обект” – каза на свой ред управителката на “Грома Холд” ООД Маргарита Попиванова.

Създадената през 1995 г. фирма-изпълнител има приключени над 300 инфраструктурни проекта, ВиК обекти, пречиствателни станции, високо строителство, спортни съоръжения и зали. Строила е пътища от републиканската пътна мрежа, жп линии, както и над 1000 км водопроводна и канализационна мрежа.
IMG_9456IMG_9546
652654264
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн