Над 30 деца представят в старозагорската Художествена галерия свои икони и рисунки в духа на православната вяра

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4703IMG_4705Петата поредна изложба на Ателието по иконопис при храм „Света Троица“ в Стара Загора бе открита днес в Художествената галерия. Над 30 деца от Ателието предлагат на вниманието ни графични отпечатъци и икони, носещи духа на православната ни вяра, стаена в сърцата им. Малките художници са част от учениците на двете неделни училища – Примитрополитското неделно училище „Св. Игнатий Старозагорски“ и Неделното училище към храм „Света Троица“.

„Не е случайно, че това прекрасно събитие, плод на труда на много хора, се случва в навечерието на най-българския празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът, свързан с имената Св. Св. Кирил и Методий, на тяхното велико и епохално дело, преминало през границите на вековете. Нашите първоучители просветнаха като светила на небето, както ги възпява Църквата, и ни озариха със светлина на вярата, надеждата и любовта. Вярвам, че всяка една от рисунките е светулчица, грееща с тези добродетели. Нека по достойнство да оценим труда на малките творци и първите им творби. Да благодарим за духовния стремеж на родителите и близките, записали децата си в неделните училища по вероучение и пожелали от малки да почувстват духовното богатство на Църквата ни“ – казва Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в поздравителното си слово. То бе прочетено след водосвета за здраве, отслужен от архимандрит Богослов и свещенослужители от града. От името на владиката протосингелът на Старозагорска митрополия изказа признателност на Църковното настоятелство при храм „Света Троица“ за подкрепата, уважение за труда на преподавателите в неделните училища и благодарност към домакина – директора на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев, както и към съпричастния в делата им Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Свещеноиконом Евгений Димитров, председател на Църковното настоятелство при храм „Света Троица“, представи новата благотворителна кауза на изложбата – събиране на средства за реставрация на стенописите в храма, каквато не е правена от създаването им. Той припомни, че през изминалите години се е подпомагало Неделното училище към църквата, което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит освети с представители на Св. Синод през 2018 г.

Директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев поздрави децата и им пожела дори и да не поемат по пътя на художниците, да носят винаги в себе си тази искрица, като даде за пример участници в изложбата, избрали да изучават именно „Църковни изкуства“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Заместник-областният управител Петя Чакърова поздрави както децата, така и преподавателите им, които ги възпитават освен в изконните християнски ценности и добродетели, също и в творчество.

Изключително развълнувана от откриването бе ръководителката на ателието Зорница Иванова, която благодари на децата за търпението и положените усилия.

На изложбата присъстваха началникът на отдел „Култура“ в община Стара Загора Диана Атанасова, представители на образователни институции, родители и граждани.
IMG_4706IMG_4704
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн