Здравният министър Кирил Ананиев откри новата база на АГ-клиниката и Клиниката по неонатология в УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400606P1400592Здравният министър Кирил Ананиев откри днес новата база на две от най-важните клиники в старозагорската УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – АГ-клиниката и Клиниката по неонатология, които се помещават на приземния етаж в основния корпус на Университетската болница.

В присъствието на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, областния управител Гергана Микова, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, народния представител Радостин Танев, кандидата за депутат в Европейския парламент Николай Диков, представители на медицинските среди и на обществеността в Стара Загора, модерната база бе осветена от старозагорски свещеници.

“Щастлив съм, че с общи усилия постигнахме нещо, което може да служи за еталон за подобни клиники в цялата страна” – сподели министър Ананиев, като отбеляза, че през последната година УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” е излялза на печалба от 705 000 лева, като собствените й приходи за 2018 г. са скочили с 13%, а задълженията й са намалели с над 10%, от които просрочените задължения – с над 11%. Към март 2019 г. средната работна заплата на лекарите в УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” е около 1530 лева, а на медициските сестри – 1030 лева, като процесът на увеличаване на трудовите възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал ще продължи.

“Това даде възможност колективът да работи в едни нормални условия и на преден план да излязат не проблемите, а желанието и възможностите на персонала да се реализира в своята дейност. С преминалите през болницата 26 хиляди пациенти миналата година УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” е сред четирите най-големи болници по големина на приема в Югоизточна България. Тя се превръща във водещо лечебно заведение за диагностика, лечение и грижи за бременните майки, в консултативен и научен център от национално значение” – допълни Кирил Ананиев. В нея са се появили на бял свят 1200 деца, родилите и лекували се в АГ-отделението жени са общо 2700.

IMG_9344„Старозагорските бебета ще идват на бял свят в нова обстановка, в модерни условия, под грижите на най-добрите специалисти“. Това каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова малко преди официално да бъде прерязана лентата на пребазирания АГ комплекс на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Тя поздрави акушеро-гинекологичния екип на болницата за професионализма и подари на завеждащия АГ-клиниката доц. Николай Лазаров икона с лика на Св. Богородица (на третата снимка).

Двете нови клиники са разположени на обширна площ от няколко хиляди квадратни метра в десетки зали и стаи за родилките. Тези дни се очаква да пристигнат още легла и щкафове. Медицинската и консултативната дейност, поддръжката на базата ще бъдат много по-лесни тук, по думите на началника на АГ-клиниката доц. Николай Лазаров. Наличната модерна апаратура от старата база на АГ-клиниката ще бъде преместена през следващите седмици тук, като ще бъде закупена и нова апаратура и техника.

До края на месеца в изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета, стана ясно по време на обиколката на официалните гости из реновираните изцяло помещения в УМБАЛ. Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на Университетската болница в Стара Загора, подчерта, че условията са изцяло в синхрон с европейските изисквания и стандарти. Пребазирането на АГ комплекса има преимущество и заради взаимната му връзка с останалите болнични структури. Новото оборудване включва пълно обноявяване на легловата база, както и операционни маси, кувьози, достъп до 4D скенер и други.

В ход е подготовка на процедурата за прехвърлянето на собствеността на сградата на досегашното АГ-отделение в Стара Загора, намираща се на ъгъла на бул. “Руски” и “Ген. Столетов”, от държавата към Общината срещу насрещни материални активи. “Искаме там да се изгради един голям център за доболнична помощ, който да предлага допълнителни здравни услуги на населението” – припомни Емил Христов. Министър Ананиев отговори с думите: “Ако там се създаде един комплексен медицински център, той ще бъде само от полза за хората в Стара Загора и областта. Настроени сме позитивно и ще направя каквото е нужно, за да убедя Министерския съвет в необходимостта от това.”
IMG_9334IMG_9362
P1400617P1400591
P1400615P1400609
P1400622P1400597
IMG_9378541751753
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн