Целево отпускат близо 500 хил. лева за придобиване на частни улици на територията на бившия Азотно-торов завод в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_8992IMG_9010Министерски съвет ще отпусне целево на Община Стара Загора близо 500 хиляди лева, с които да бъде изкупена 83 дка улична мрежа на територията на бившия Азотно-торов завод в града. Това стана ясно днес след посещение на премиера Бойко Борисов.

„Улиците тук са частни след разпадането на предприятието. Това затруднява инвеститорите, които работят, а това са над 80 фирми“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „Имало е изнудване в годините чрез такси за комуникации, както и за използване на инфраструктурата. Така вместо да разширяват бизнеса си, те са мислили как да оцеляват. На това място има свободни 1500 дка, но никой не е инвестирал в производство, защото пътищата са частни, липсвали са комуникации“, подчерта кметът по време на срещата си с премиера и част от работещите във фирмите.

„На следващото заседание на Общинския съвет ще бъде гласувано това придобиване, за да може да стартираме подобряване на инфраструктурата, ВиК мрежата, електричеството“, даде още подробности Тодоров. Той допълни, че дългосрочната цел на общинското ръководство е да бъде разширена регулацията на града, като това ще донесе допълнителни средства в бюджета на общината и повече перспективи пред инвеститорите.

„Парадоксално е да бъде приватизирано едно такова предприятие, а улиците му да останат частна собственост. Бизнесът има нужда от терени. Немислимо е в центъра на България да има толкова свободно пространство, което да не бъде използвано. При положение, че в нашата страна има все повече заводи, производство, и то високотехнологично, което има необходимост от разширяване“, подчерта Борисов и добави, че в страната ни идват все повече фирми, които създават продукти с висока добавена стойност. „Интересът към България расте, защото тук имаме съвестни и добри работници, мениджъри. Колкото повече предприятия има, толкова по-добри ще бъдат и заплатите, и условията“, каза още премиерът.

Бойко Борисов заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, народните представители Емил Христов, Маноил Манев и Радостин Танев, общински съветници, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев и представители на фирмите, които развиват дейност на територията на бившото АТЗ, направиха обиколка на терена, както и на новострояща се прозводствена сграда.

Видео от събитието – тук >>>
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн