IІ-ри национален конкурс за авторска приказка `2018 „Огненият змей, металните чудовища и човекът разум“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Prikazka_afish19ОГНЕНИЯТ ЗМЕЙ, МЕТАЛНИТЕ ЧУДОВИЩА И ЧОВЕКЪТ РАЗУМ“ е темата на IІ-рия Национален конкурс за авторска приказка, организиран от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“, с любезното домакинство на Къща-музей „Гео Милев“.

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът беше отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години.

Всеки автор можеше да участва с една приказка  до 4 страници А4, размер на шрифта 12, в белетристична литературна форма.

Тази година  в конкурса взеха участие 67 автори от градовете Варна, София, Карлово, Стара Загора, Карнобат, Бургас, Ямбол, Перник, Видин, Шумен, Каварна, Димитровград, Пловдив, Костенец, Добрич, Велико Търново, Гара Елин Пелин, Разград, Априлци, Долни Дъбник, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Благоевград,  Чирпан, с.Димча, с. Челопеч, както и българи от САЩ.

Жури на конкурса са:

СВЕТЛАНА ДИЧЕВА е известен радиожурналист. Водила е едни от най-емблематичните предавания по програма „Хоризонт“, а в момента води предаването за култура „Графити по въздуха“ и предаването „Закуска на тревата“. Има 7 книги: сборника с разкази „Балканският пророк“ (2000, изд. „Атлантида“), за който получава наградата „Блага Димитрова”; романите „Мона и Магелан“ (2005, „Колибри“), „Лабиринт за романтични минотаври“ (2007, „Колибри“), „Заекът на Гала“ (2009, „Унискорп“), повестта „Роял в мазето“ (2013, „Унискорп“) и сборника с разкази „Парти за разглезени самотници“ (2014, „Унискорп“), които представляват своеобразни приказки за изчезващите животински видове на планетата. През 2017 г. публикува сборника „Разкази от черен шоколад“ („Лексикон“), с обединяваща тема манията по диетите. Сборникът „Две пиеси” (2016, „Скалино“), включва пиесата й “Миграцията на сьомгата”, посветена на поетесата Силвия Плат. Романът й „Мона и Магелан“ е издаден в Сърбия. Два нейни разказа са включени в антологията с българска проза Verborgenes Leben („Скрит живот“), публикувана от швейцарското издателство IK CHORA Thomas Frahm, 2016. Преводач е от английски език и до момента са издадени 8 книги в неин превод, сред които „Книга за драконите“ на прочутата английска писателка Едит Несбит.

НИКОЛА РАЙКОВ

Роден е на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва висшето си образование в Чикаго, САЩ в областта на информационните технологии, като през това време поддържа официален сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести, пише кино прегледа за телевизия ММ. След завършването на образованието си се връща в България. От 2009 г. живее със съпругата и сина си в малко българско селце. Става известен с първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Никола Райков е известен с високо хуманните си възгледи и е учредител на фондация „Таласъмче“, която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри.

Носител е на най-значимото отличие за детско творчество в България – националната награда „Константин Константинов“ на Министерство на културата и е най-младият автор, получавал престижното отличие. Двукратен носител е на наградата „Бисерче вълшебно“ за своите приказки-игри „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Електронните издания на творбите му се превеждат от доброволци по цял свят, а книгите му се издадени и извън България – в Латвия и Китай.

ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ е тазгодишният лауреат на Националния конкурс за детска литература „Петя Караколева“, който се организира от Съюза на българските писатели и община Кърджали за 14-ти път.

Димитър Никленов е роден през 1949 г. в с. Црънча, Пазарджишка община. Той е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, испански, турски, руски и в Македония. Член е на СБП. Живее в Стара Загора.

Ръководител е на клуб „Млад писател“ и  вестник „ Teen ‘s paper“ при НЧ “Родина 1860“. Носител е на наши и международни награди.

Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом, а победителите и материални награди. Приказките, които журито класира на първо, второ и трето място, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание. То ще бъде издадено до 6 месеца след обявяване на отличените. Те ще получат безплатно определен брой от издадената книга. Класираният на първо място получава Призът на конкурса.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 19 май 2019 (неделя) от 11.00 ч. в двора на Къща-музей „Гео Милев“ – Стара Загора, където ще бъдат връчени наградите на отличените и лауреатите в конкурса.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн