Община Казанлък съди застрахователи за причинените имуществени вреди в МГ-то

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Делата продължават. Поради сложността си, още са на първа инстанция
*
ppmgПродължават съдебните дела, които Община Казанлък води срещу застрахователите за причинените имуществени вреди от страна на фирмите- изпълнители по строителството на пристройката за Национален център за природо-математически науки към казанлъшката ППМГ „Никола Обрешков“. Все още осъдителните искове са на Първа инстанция, тъй като за компетентните органи те се оказват от фактическа и правна сложност, предвид това, че застрахователите привличат в процеса и виновните лица – фирмите, участвали в строителството. Това са: проектантът „Главпроект 1946“ ООД, строителният надзор „ГИД-Г Консулт“ ЕООД и строителят „Строителна Компания Загора“.

Още тогава Община Казанлък предприе спешни мерки по укрепване на сградата, за да се избегне настъпването на по-големи щети, както и отстрани настъпилите такива, предвид предстоящото започване на новата учебна година през месец септември. Общината входира и писмени искания за изплащане на застрахователно обезщетение в застрахователните дружества, с които са сключили задължителна застраховка „професионална отговорност“ виновните за строителната ситуация лица.

Назначената Техническа експертна комисия, която извърши обследване на сградата на МГ-то след срутването на калканната стена на южното крило, констатира, че е налице виновно поведение от страна именно на фирмите-строител, проектант и строителен-надзор. Експертизата на комисията е категорична и не съдържа информация за наличие на каквито и да било виновни действия на Община Казанлък, за която като възложител на строителството не съществува възможност да носи отговорност за срутването. Нещо повече – в заключителната си експертиза Техническата комисия по обследването по категоричен начин посочва причините за срутването и лицата с виновно поведение за причинените щети по сградата на МГ-то, като сред тях не е Община Казанлък.

Виновното неправомерно поведение на фирмите в експертизата на Техническата експертна комисия показва, че „Главпроект 1946“ ООД не е оценила действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепяване на масовия изкоп. В резултат на неизпълнени отговорности другата фирма „ГИД – Г Консулт“ ЕООД е допуснала увреждане на съседна сграда, в следствие на строителството. Съгласно Комисията неправомерното поведение на третата фирма-изпълнител „Строителна Компания Загора“ се състои в неспазване на предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп.

И днес Община Казанлък продължава да си търси правата в съда. В тази връзка тиражирането на информации, които не отговарят на истината, а само внушават липса на адекватни ангажименти от Общината при създалата се ситуация, е срещу обществения интерес. Подмяната на факти и обстоятелства от трети страни би била само в полза на застрахователите на фирмите, участвали в строителството, срещу които Община Казанлък вече е предявила съответните съдебни искове.

Пресцентър на община Казанлък
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн