Българското кино на „Златната липа“ 2019 търси героите на нашето време

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Богата селекция от качествено българско кино ще представи VII-то издание на „Златната липа“ от 1 до 5 юни в Стара Загора, когато за пореден път зрителите ще имат възможност да гледат нови европейски филми напълно безплатно.

Любопитството на зрителите към новите търсения на българските кинематографисти ще бъде задоволено с 10 заглавия, от които 4 игрални и 6 документилни филма.

Несъмнено един от филмите, които ще привлекат вниманието на почитателите на българското кино е филмът на Милко Лазаров от конкурсната програма на фестивала – „Aга“, който преди броени седмици представи България по блестящ начин на престижния фестивал „Берлинаре“. „Това е много красив и изящно направен филм, който кара публиката да стои мълчаливо дълго след като изтекат финалните надписи“, каза директорът на „Златната липа“, Магдалена Ралчева. Лентата разказва историята на мъж, който след неочакваната смърт на съпругата си се опитва да осъществи отдавнашната им мечта – да съберат отново своето семейство под един покрив. Той тръгва да открие напусналата ги преди години дъщеря Aга.

Сценарият е на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, оператор е Калоян Божилов, а в ролите ще видим Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев.

Сага за попилените възможностиВ извънконкурсната програма зрителите ще имат възможността да гледат игралния филм „Далеч от брега“ (2018) на режисьора Костадин Бонев, който през 2016 г. беше председател на журито на „Златната липа“. Историята във филма се е случила преди 40 години. Или преди 30… Или може би се случва сега… Талантлив театрален режисьор е прогонен от столицата. Той не знае за какво точно. Най-вероятно с поведението си е раздразнил силните на деня и е изпратен в малък провинциален театър, където иска да постави пиеса, обсебила мислите му. В тази пиеса се говори за хора, неотлъчно наблюдавани и живеещи в постоянен страх от наказание. Постепенно кошмарите от пиесата започват да се пренасят в живота на трупата… В главните роли ще видим Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Йоана Буковска – Давидова, Цветана Манева и други известни актьори.

Друго интересно заглавие е дебютният пълнометражен игрален филм „Безкрайната градина“ (2017) на известния театрален режисьор Галин Стоев, който от дълги години работи във Франция, а от 2018 г. е директор на Националния театър в Тулуза. Филмът разказва за живота на Филип, който е разпределен между приятелката му Соня, брат му Виктор и работата му като PR. Този обречен триъгълник се разчупва в деня, в който той среща Ема – странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина… В ролите ще видим Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов, Глория Петкова, Никола Анастасов.

Филмът „Ирина“ на талантливата режисьорка Надежда Косева също впечатлява със съвременния и много точен поглед към проблемите в днешното българско общество – българска жена в провинциален град става сурогатна майка, принудена от обстоятелствата… В ролите ще видим Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев и други.

Тематиката във всички тези игрални филми на български автори е своеобразно огледало на онова, което се случва и днес в България, коментира Магдалена Ралчева. По интересен начин тази картина се допълва и от документалните ленти на български автори, включени в извънконкурсната програма.

Зрителите ще имат шанса да гледат филма на Георги Мисирков и Георги Богданов „Дворци на народа“ (2018), създаден в копродукция между България, Германия и Румъния. Лентата обединява няколко истории за най-емблематичните пет сгради от социалистическо време. Те са не само представителни за епохата, но и свидетели на историческите сътресения в Източна Европа през втората половина на ХХ век. Това са Националният дворец на културата в София, Московския държавен университет, Дворецът на парламента в Букурещ, Дворецът на Сърбия в Белград, Дворецът на републиката в Берлин. Сградите им са уникални архитектурни създания, сътворени с много смелост и малко лудост. Сега, след падането на социализма, е време да се върнем и да надникнем в скритите им тайни, казват авторите.

Едно от знаковите заглавия сред българските ленти на „Златната липа“ 2019 е документалният филм „Сага за попилените възможности“ (2018) на режисьора Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов по сценарий на проф. Иван Илчев и със специалното участие на актьора Валентин Ганев (на първата снимка). Едночасовата лента разказва за събитията около подписването на Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г. и на Парижкия мирен договор от 1947 г. Филмът е емоционално кинематографично есе за историческата съдба на България през последните 100 години. Поводът за създаването му е именно 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, който стои в сюжетния център на лентата. Филмът ще се прожектира точно на 2 юни, началото е в 18 часа в залата на РБ „Захарий Княжески“, като преди прожекцията той ще бъде представен от авторите.

Отвъд скока„Отвъд скока“ (2017) е още едно вълнуващо пътуване във времето с историята на леката атлетика с „босоногата кралица“ на високия скок Йорданка Благоева. Режисьор на едночасовата лента е Валентина Фиданова-Коларова, а в главната роля ще видим самата Йорданка Благоева – участвала в четири олимпиади, спечелила два олимпийски медала и постигнала пет световни рекорда на висок скок. Това е филм за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, който не се предава дори когато травмата сковава и неистово боли, а условия на стадиона са трудни и неприемливи. Филм – опит да разгадаем формулата на успеха.

Най-мълчаливият български дисидент проговаря в документалния филм на Георги Тенев „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (2018). Главният герой е медицински фотограф, състезател по водна топка, романтик, любимец на жените. За една нощ се превръща в арестант с простреляни крака, враг на тоталитарния режим. Казва се Симон и е жертва на политическата полиция. Берлинската стена пада, но Симон Варсано отказва да стане герой…

1 ХайдутлукСред интересните заглавия в програмата на „Златната липа“ 2019 е и късометражния игрален филм „Хайдути – митове и предания“ на основателя на прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“ – Райчо Гънчев (на третата снимка). Оператор е синът му, Горан Гънчев, познат ни с ролята си на Димитър Общи във филма „Дяконъ Левский“. Филмът вплита в единен разказ три късометражни филма – „Хайдутлук“, „Поп Мартин“, „Вълчан Войвода“, чрез моноспектакъла на актьора Димитър Селенски. Това нестандартно кинематографично представяне на хайдушките времена акцентира върху непреходния дух на дедите ни и уникалната екзотика на хайдушкото движение на Балканите.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн