Българска монография за Николай Некрасов от старозагореца Любчо Иванов  излезе на руски

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
L_IvanovКнигата „Певецът на Руския север”, посветена на живота и творчеството на Николай Некрасов, излезе на руски език. Изследването на Любчо Иванов е публикувано на български през 2012 г. от издателство „Захарий Стоянов“.

Преводът е дело на Надя Попова и Наталия Ерменкова. Книгата е отпечатана със съдействието на Татарстанската академия на науките. Премиерата ще се състои в Казан на 18 май, събота. Събитието е част от общофедеративните чествания в Русия на 200-годишнината от рождението на Н. А. Некрасов през 2021 г.

„Небосклонът на най-достойните постижения на руската поезия се подпира и от величествения поетичен колос на Николай Алексеевич Некрасов. А под мъченическия ореол на руската революционно-демокатическа поезия той извисява своя самобитен, дълбоко нациоален ръст над всички останали свои съвременници, разместил в творбите си тежките пластове на народния живот, изплел стихове от страданията на обикновения човек, дал идеен смисъл на борбите му“, се казва в анотацията на книгата.

„През 1982 г. приключих със събирането на материали за дипломната си работа „Първи отзиви за поезията на Некрасов в Русия“, написах я и я защитих. Моят научен ръководител проф. кфн Ангел Анчев обаче подозираше не без основание, че не съм използвал всичко събрано по темата, и започнах да получавам покани да правя научни съобщения за всеки подходящ симпозиум във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. За мен беше неудобно да откликвам на тези покани не само защото продължавах да живея и работя със семейството си далече в Русия до преломната 1989 г., но и не чувствах потребност да полагам някакви нови научни усилия… И ето сега, 30 години след всичко това, записките започнаха да парят ръцете ми… “, разказва Любчо Иванов в предговора на българското издание.

НИКОЛАЙ А. НЕКРАСОВ е руски поет, писател и публицист, чието творчество отразява предимно тежкото положение на руския народ през ХIХ век. Роден е на 10 декември 1821 г. в богато дворянско семейство. Баща му мечтае за военна кариера на сина си, но той предпочита да продължи образованието си в Петербургския университет. Заради тази му постъпка е лишен от финансиране. Литературната му кариера започва през 1840-те. Считан е за класик на руската литература. Умира от рак в началото на 1878 г.

ЛЮБЧО ИВАНОВ е поет, писател и публицист. Роден е на 11 октомври 1948 г. в севлиевското село Градница. Завършва ВНВУ „В. Левски” с гражданска специалност преводач по чужди езици и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. 11 години работи в тайгата на Коми АССР, където извървява пътя от работник до стопански ръководител и директор на Дома на културата. След като се връща в България, работи за вестниците „Труд“ и „24 часа“, както и за няколко издателства. Автор е на поетичните книги „Пречистване” (2006), „Призори” (2007), „Прошка” (2007), „Прераждане” (2008), „Прокълнатите” (2009). В края на 2018 г. излезе философската му книга „Бащата на нещата“.

(skif.bg)
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн