Пъстра програма очаква гостите на Фестивала на розата 2019 в Казанлък

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
16 (1)Пъстра и наситена с много събития е празничната програма на Фестивал на розата 2019 в Казанлък.

Първото събитие започва днес, 10 май – научна конференция „Българската маслодайна роза – история, традиции, наука“.

За първи път по време на 116-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни ще се проведе научна конференция и изложение на парфюми и продукти от етерични масла в Музея на розата. Темата на конференцията е „Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“. Във форума ще бъдат представени 4 доклада от лектори и експерти от България и Европа. Конференцията е организирана с активното съдействие на Университета по хранителни технологии – Пловдив и Института по розата и етерично-маслените култури – Казанлък. Единственото по рода си изложение ще даде възможност на производители на етерични масла и козметични продукти да рекламират и продават. Съпътстващо събитие ще бъде „Направи си аромат“, насочено към широката публика, с предизвикателството всеки посетител сам да сътвори парфюм за своята индивидуалност.

В деня на официалното откриване на парфюмерийния форум, 31 май, от 17,30 ч. предстои друга атракция на изключително високо ниво за ценителите на модния дизайн – авторски пърформанс на световноизвестния дизайнер Мариела Гемишева, която винаги присъства със своето творчество и в родния си Казанлък. Мотото на нейния моден спектакъл е „Нюансите на розата в цвят и аромат 2019“.

„95 години вестник „Искра“ – феномен в българския периодичен печат“ е заглавието на конференцията, предвидена за 1 юни, посветена на най-старото общинско печатно издание, излизало без прекъсване от своето създаване до сега. Очакват се журналисти от национални и регионални медии, със специалното участие на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ “Св. Климент Охлидски” и Съюза на българските журналисти.

Най-дългоочакваното събитие – 51-ят поред избор на Царица Роза 2019, ще се проведе на 17 май от 19,00 ч. на сцената на Дома на културата „Арсенал“. Водещ на празничната вечер ще бъде Орлин Павлов. Българският фолклор ще бъде главна сюжетна линия в представянето на казанлъшките хубавици и в тяхното облекло по време на спектакъла. За това Община Казанлък се е доверила на популярния дизайнер Елена Христова, утвърден автор–популяризатор на българската шевица.

Във фестивалната и конкурсната програма традиционно очаквани с голям интерес са:

* „Хлябът на българина“ – изложба с конкурсен характер на български хляб и традиционни ястия, с участието . съвместно с Ути Бъчваров. (1 юни)
* Roze wine expo Kazanlak 2019 – Фестивал на виното розе, престижно търговско изложение с международно участие.

Фестивалът на розата в Казанлък 2019 ще предложи на своите гости и няколко изключителни изложби и пленери:

* „Началото…“ – ретроспективна фотодокументална изложба с автентични кадри на открито с организатор фотограф-художникът Бедрос Азинян. Фотосите проследяват историята на празника от самото му начало до 80-те години на миналия век. Тя ще бъде открита на 28 май на централния площад „Севтополис“.

* За седми пореден път в Казанлък ще се проведе международната изложба за съвременна малка графика „Мини принт“ с участието на графици от цял свят, в т.ч. от Австралия. В изложбата ще бъдат представени по 2 творби от всеки автор. Тя се провежда в два раздела – традиционни печатни техники и експериментална графика. След представянето на „Мини принт“ в Града на розите изложбата ще гостува в София и други градове в страната.

* Седмият фотопленер „В долината на розите“ ще представи фотографският поглед към красотата на региона през обектива на 10-ма фотографи – четирима от страната и шестима от Казанлък. В изложбата ще бъдат включени 40 творби.

* Алиолувата къща ще бъде притегателен център за ценителите на театралното изкуство с програмата на Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

4 мероприятия за търговците предвижда целодневна празнична програма: За първи път Община Казанлък организира „Казанлък Мези“ – фестивал на Балканската култура и кулинария, който ще бъде разположен в парковото пространство до стадион „Севтополис“ от 27 май до 2 юни. Анимации за деца, спортни състезания и концертни формации ще предлагат ежедневни забавления за казанлъчани и техните гости. Всяка вечер ще има концерти в различни музикални стилове на едни от най-харесваните български изпълнители и музиканти.

22Традиционната Улица на занаятите ще бъде разположена на по-широка площ: на площад „Севтополис“ около Лъвовата чешма, по улиците около него „Искра“, „Отец Паисий“, „Генерал Скобелев“, и площад „Киацо“. Пъстрите павилиони ще бъдат отворени от 23 май до 2 юни. Цветният базар в парк „Розариум“ започва на 24 май и ще продължи до 2 юни. На 27 май започва националното изложение за български производители в пространството около Дома на културата „Арсенал“ под мотото „С любов към българското“.

Присъствието на българската маслодайна роза в бита, културата и обичаите на българина ще бъде пресъздадено за туристи и гости в Етнографския комплекс до 9 юни чрез ритуала „Розоварене“ и бита на семейство розопроизводители.

С неповторими емоции са свързани традиционни събития като „Тъпан бие, хоро се вие“ – национално надиграване на фолклорни състави и клубове от цялата страна, Mеждународният фолклорен фестивал със състави от побратимени градове, детското надиграване „За ръчица“, националният фолклорен фестивал „Димитър Гайдаров“, който се провежда за четвърта поредна година (над 1500 фолклорни изпълнители от цялата страна са заявили участие от 7 до 9 юни), XI Национален конкурс за индивидуални изпълнители „Една българска роза“ – изключително популярен и очакван от малките певци на България, 9-ти Национален конкурс за класически, модерни и характерни танци за купа „Българска роза“ в различни възрастови групи, Регионалният конкурс за детска рисунка „В долината на розите и тракийските царе“, 29-ти конкурс за детска песен и 5-ти Национален конкурс за детска песен „Искричка“ и още много паралелни, цветни и весели събития.

Кулминацията на празниците е празничното карнавално шествие в неделния ден на 2 юни, когато над 4 хиляди участници ще приветстват казанлъчани и техните гости в пъстро карнавално дефиле в продължение на час по улиците на Казанлък и ще пресъздадат различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн