Ветерани от войните и много старозагорци отбелязаха Деня на победата 9 май

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Владимир Русяев

Владимир Русяев

Под звуците на песента “День Победы”, изпълнена от Антонио Дачовски, много старозагорци, сред които четирима ветерани от войните на преклонна възраст, отбелязаха днес пред Паметника на Съветския воин 74-та годишнина от края на Втората световна война.

“Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света – каза в словото си Владимир Русяев, първи секретар в посолството на Руската Федерация в България. – В този ден ние отдаваме почит на воините, отдали живота си за това, нашите поколения да продължат да живеят. Тук, в Стара Загора, както и в други градове на България, в Русия и на много места по света са лобните места на точно такива воини-победители. Сред нас са ветераните от Втората световна война, като един от тях, Диньо Райков, е вече 104-годишен, които са живите свидетели на ужасите на войната. Те могат да разкажат на нас, на нашите деца, за това, което е било и на каква цена стана възможен отново мирът. Ние им желаем преди всичко да са живи и здрави! Нека този ден – 9 май, да бъде преди всичко празник, макар че си припомняме на него за всички паднали във Втората световна война. Позволете ми да пожелая в тази светъл ден на Вас, на Вашите семейства, роднини и близки, крепко здраве и мирно небе. И преди всичко – нисък поклон пред ветераните!”

Ирина Минева, председател на Сдружение “Руски клуб” в Стара Загора и на Областния съвет на Национално движение “Русофили”, изрази радостта си от това, че за поредна година на този ден пред Паметника на Съветския воин отново са събрани представители на патриотични организации, политически сили, ветерани, руски и български граждани: “Днес ще положим венци пред загиналите, но трябва да познаваме живите участници във войната, техните имена и лица. Сред нас са хора, израснали в страшните военни години и изпитали всички ужаси на онова време, но израснали като достойни граждани, човечни и порядъчни. Честит празник, честит Ден на победата!” – каза тя.

На територията на Руския център в РБ “Захарий Княжески” е уредена изложба, предоставена на Руски клуб – Стара Загора от “Россотрудничество”, която е посветена на 75-та годишнина от освобождението на Ленинград (дн. Санкт Петербург”) от фашистката блокада. Пак там от 15 часа днес се прожектира филм за концлагера “Собибор” със субтитри на български език. В 19.30 часа довечера Антонио Дачовски и Дамски хор “Библиофония” ще пеят за старозагорци незабравими и любими руски песни.

P1400535P1400508

P1400524P1400538
P1400506P1400519
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн