Кандидатите за евродепутати Андрей Новаков и Николай Диков (ГЕРБ): Ще се борим за запазване на въглищната ни енергетика до изчерпване на залежите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Важността на Европейските избори за енергийния комплекс „Марица изток“ обсъдиха в Стара Загора
*
DSC_1864DSC_1847Имам привилегията да изведа темата за защита на комплекса “Марица изток” като най-съществената кауза, в която вярвам. Смятам, че тя е важна за целия старозагорски регион, за енергийната независимост и националната сигурност на България. Това каза на среща с членове на КНСБ в “Мини Марица-изток” ЕАД кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Николай Диков (вторият отляво на първата снимка). Той добави, че комплексът “Марица изток” е неоспорим фактор в региона и в България, и трябва да работи.

“През 2014 г., когато станах част от екипа на “Мини Марица-изток”, дружеството имаше огромни вземания и задължения. Сега няма такива, няма и забавяне на заплатите. Стоим стабилно и е важно да си осигурим капацитет и да гарантираме товара на централите в комплекса. Не можем да си позволим да паднем под 27,5 милиона тона годишен добив на въглища, защото това ще е неефективно за работата на дружеството”, категоричен бе Николай Диков. В момента той е председател на Съвета на директорите на въгледобивното дружество, в което работят над 7300 души. Още над 2500 са енергетиците в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ и всички са заинтересовани минно-енергийният комплекс да продължи да работи и след 2030 година.

В срещата участваха досегашният евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков (вляво на първата снимка), председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев (вторият отдясно на първата снимка) и председателят на синдикалната организация на КНСБ в Мини “Марица-изток” Наско Митев (вдясно на първата снимка).

Европа ни отправя предизвикателство с изискването за постепенна декарбонизация на енергопроизводството. Ние можем да подложим обаче темата на дискусия, в която да участват и страни като Полша, Чехия и др., които имат същите интереси като нас, каза Валентин Вълчев.

Въглищното електропроизводство в Европа е едва 10% от световното. Останалите 90% електроенергия от въглища се произвеждат в САЩ, Китай, Индия и Русия, които обаче не са част от европейското споразумение за парниковите газове, стана ясно на срещата.

“Винаги, когато се е налагало, съм гласувал против отделни политики на групата ни в Европарламента, когато това е било важно за България – каза Андрей Новаков. – Много са примерите в тази посока. И по отношение на някои морални семейни ценности, и по отношение на енергетиката, и по отношение на транспорта. Това не е особено геройство, правят го и други – обясни Андрей Новаков. – Но почти винаги червените в Европейския парламент гласуват със Зелените. А Зелените никога не са подкрепяли въглищата. Просто да го знаете – предупреди досегашният евродепутат. – Тези същите от Зелените, които гласуваха празен камион да се движи от единия край на Европа до другия и да трови въздуха във всичките градове, се засилиха да спасяват Пирин. Страх ме е да не се засилят да спасяват и Мините, защото не знам тогава докъде ще я докараме” – изрази опасенията си Андрей Новаков.

В басейна на “Марица-изток” проучените и доказани въглищни запаси към момента са 1 милиард и 800 милиона тона. Това е количество, достатъчно за още 60 години работа на минно-енергийния комплекс при годишен добив от 30 милиона тона, припомни Николай Диков. Като кандидати за депутати в Европейския парламент от ГЕРБ той и Андрей Новаков бяха категорични, че ще работят за това, въглищната ни енергетика да продължи да съществува до пълното изчерпване на залежите.

* * *

Личната ми кауза е била и ще бъде – стабилност и гарантиране на работата на енергийния комплекс „Марица изток“. Рудниците са жив организъм. Винаги сме се водили от реализъм при управлението им. По този начин има ефективност, а не популизъм - заяви Николай Диков пред представители на КНСБ, работещи в източно-маришкия басейн. Диков е част от дружеството, което осигурява около 40% от електроенергията в България, от 2014 година.

„Когато станах част от екипа на „Мини Марица-изток“ имаше загуби, имаше големи задължения, тогава синдикатите алармираха, че имат нужда от чуваемост, от подкрепа за темите, които ги вълнуват. Към днешна дата няма забавяния към контрагентите, имаме диалог с всички. Няма ден, в който да не работя със сърце за каузата – устойчивост на енергийния комплекс. Благодарение на отношението, което има досегашният евродепутат и кандидат за нов мандат Андрей Новаков, много от нещата, които силно ни вълнуват тук, стигнаха до ЕП“, допълни Николай Диков. Той подчерта, че не бива да се гледа и да се правят заключения за работата на източно-маришкия комплекс само чрез доклади, без да се взема под внимание спецификата на нашата страна.

„Догадки и заблуди, щом говорим за обект от национално значение, са недопустими“, каза Диков пред синдикатите. „Не казвам, че всичко е цветя и рози, защото не разчитам на максимата, че една лъжа повторена 100 пъти става истина, а напротив – повтарям и стоя зад една истина – работата на „Марица-изток“ трябва да продължи. Това е кауза за мен, за моите съграждани, за всички, които са част от енергийното сърце на България“, каза още кандидатът за евродепутат. Той подчерта, че това е важно стратегическо решение, което води до енергийна независимост на страната, затова е важно секторът да има подкрепящи го хора на национално и европейско ниво. Диков благодари на Андрей Новаков за подкрепата, която е срещало дружеството до този момент, въпреки че темата е била далеч от хоризонта му на работа.

„Факт е, че Николай Диков е причината да се ангажирам толкова с проблемите на мините, защото той и екипът на „Мини Марица-изток“ ме запознаха в детайли с темата. Занапред също ще бъда на разположение и в подкрепа на дружеството“, обобщи Андрей Новаков по време на срещата. Той сподели с присъстващите и личната си позиция, която определи като непопулярна, а именно – „мините трябва да работят докато има въглища, заедно с държава, местна власт, европейски институции, трябва да се обединим и да се намери най-правилното решение на казусите, които стоят пред нас“.

„Следващият мандат на Европейския парламент е изключително важен. Все по-голям отпор среща тази наша кауза. В битката сме рамо до рамо с Чехия и Полша. Важно е хората да не останат без работа“, заяви Новаков.

За социалната, трудовата и икономическата значимост на комплекса говориха още и Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Наско Митев от Енергийния съюз на КНСБ.

„На 26 май ни предстоят не само избори за евродепутати, предстоят ни много важни избори за бъдещето ни“, категоричен бе Валентин Вълчев. „Набира скорост евроскептицизмът, което не води до добро за европейските народи. Бъдещето на централите, работещи с твърдо гориво, трябва да бъде защитено. Затова е изключително важно кои ще бъдат нашите представители в Европейския парламент и Европейската комисия, защото там се вземат решенията за нас. Така ще знаем и от кого да търсим отговорност като граждани на регион с енергиен компекс“, допълни той.

„Ние заедно: синдикати, бизнес, политици – трябва да се обединим, за да успеем и да върнем вярата на хората в сигурното бъдеще. Предстоят ни още много срещи и работа по темата, но каузата е една – стожерът на енергетиката ни – „Марица-изток“. Пожелавам ви миньорско самочувствие и успех на 26 май“, обърна се към кандидатите за представители в ЕП и Наско Митев.

По време на срещата стана дума още и за двойния стандарт при храните, цените и услугите. Засегнати бяха и темите как Европа подпомага българските региони.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн