Мечът на хан Кубрат идва в България в състава на изложба от колекцията на Ермитажа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
546536577777735През периода 24 май – 30 юни 2019 г. в Националната галерия ще бъде представена изложба, която ще включва меча и пръстена на хан Кубрат, свързаните с тях артефакти и други движими културни ценности от фонда на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия. Временната експозиция е организирана от Националната галерия като част от официалната програма на Дните на Ермитажа в София (27 и 28 май).

Представянето на изложбата ще допринесе за популяризиране на уникалните предмети, които са част от съкровището от Малая Перешчепина, едно от най-значимите български съкровища, открито на територия извън съвременните български земи.

Значението на находките се определя от факта, че тяхната принадлежност на хан Кубрат е доказана. Мечът с дължина 94 см е с датировка 20-те години на 7-ми век. На хан Кубрат той е бил подарен от византийския император Ираклий. Прабългарските артефакти са открити на 29 май 1912 година в степта, на мястото на погребението на хан Кубрат.

Министерският съвет прие днес Решение за осигуряване на държавна гаранция за временната експозиция на Ермитажа в София в размер на 50 000 лева. Сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране, организиране и експониране на изложбата. Това е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн