ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ремонтира 6 клетки за застрашени и болни птици в Спасителния център на “Зелени Балкани” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
CGME3_Green Balkans Partnership DSC_7983ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, една от най-големите електроцентрали в България, направи цялостен ремонт на клетките в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. Компанията реновира 6 помещения, които служат за домове на застрашени или ранени птици. Много от тях са лекувани в спасителния център, но имат нужда от време, за да се възстановят преди да бъдат пуснати на свобода. В тези клетки се полагат също и грижи за двойки застрашени птици, за да се улесни размножаването им. Проектът е на стойност 23 000 лева.

Всяка една от шестте клетки притежава открита и закрита част. Изградени са специални хранилки, конструирани така, че птиците да не свикват прекалено много с човешкото присъствие и да могат лесно да се върнат към живота в природата. В клетките има водоснабдяване и канализация, за да се улесни почистването и поддържането им. Те са оборудвани с видеонаблюдение, което да позволи птиците да не бъдат смущавани, докато реанимират, размножават се или се грижат за малките си.

„За нас опазването на околната среда е основен приоритет. От години подкрепяме Спасителния център за диви животни в Стара Загора, защото лично сме се убедили в ползата и ефекта от тяхната работа. Ние споделяме обща цел – да запазим красотата и разнообразието на дивата българската природа за поколенията. Факт е, че всяка година те помагат на все повече диви животни да оцелеят и да създадат поколение. Радваме се, че можем да им помогнем да продължат да го правят“, коментира Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ по време на официалното откриване на реновираните клетки.

Гости на събитието бяха малчуганите от ДГ „Радост“ и ДГ „Наталия“, гр. Гълъбово. По случай 22 април – Световния ден на земята, децата се запознаха с пациентите на центъра и участваха в освобождаването на мишелов, излекуван от екипа на „Зелени Балкани“.

Спасителният център за диви животни „Зелените Балкани“ приютява и се грижи за животни от регионите на Стара Загора, Пловдив и Бургас. Само за 2017 г. в центъра са приети за лечение повече от 1700 диви птици, бозайници и влечуги, като 90% от тях са застрашени видове. Повече от 58% са успешно излекувани и 48% от тях са върнати обратно в естествената им среда за живеене. Само за една година Спасителния център е посетен от над 3000 души. Повече от 200 ученици и студенти стават доброволци в спасителния център, като някои от тях са от близки държави като Румъния, Македония и Турция.

“КонтурГлобал Марица Изток 3″ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).
CGME3_Green Balkans Partnership DSC_8029CGME3_Green Balkans Partnership DSC_8126
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн