Днес в Стара Загора: Стартира дарителската кампания за Нотр Дам

STZAGORA.NET – СТАРА ЗАГОРА ДНЕС
*
NotreDame-Nie_sme_zaednoОфициален старт на дарителската кампания за историческата катедрала Нотр Дам в Париж за гражданите ще бъде даден в 12,30 ч. днес (понеделник, 22 април) във фоайето на Община Стара Загора, където ще бъде оформен дарителски кът. Това ще стане в присъствието на френските студенти от съвместното архитектурно ателие, които ще представят в 13,00 ч. своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Очаква се франкофонското общество и почитателите на френския език и култура в града да подкрепят кампанията.

Идеята на кампанията по инициатива на кмета Живко Тодоров е да покаже, че огромната загуба за всички французи, Европа и света, е загуба и за нашия народ, за старозагорци, които символично могат да изразят своята солидарност и подкрепа.

Титуляр на дарителската сметка за катедралата е френският културен институт „Алианс Франсез“ Стара Загора.
Средствата могат да бъдат дарявани по сметка -
Вид сметка: СПЕЦ.С-КА КАПИТАЛ/ДАР.ЮЛ
Вид валута: BGN

IBAN: BG66UNCR70001523558773
BIC – UNCR BGSF

Кметът на Стара Загора ще предаде средствата на френския посланик в България в края на май.

*  *  *
Нотр Дам е паметник колкото на християнството, толкова и на световната литература – благодарение на Виктор Юго. Емоцията на българите към Парижката света Богородица минава и през едноименния му роман, издаден през 1831 г.

Великият роман на Юго и катедралата Нотр Дам са преплетени в неподатливо на времето единство. Готическият храм и трогателната човешка история са съединени завинаги в едно от най-великите произведения на човешкия дух. Затова са нещо свято за всеки, докоснал се до тях.

Какво събитие може първо да покруси, а след това и да мобилизира целия свят до такава степен, че за 48 часа да бъдат събрани дарения в размер на безпрецедентните един милиард евро? Пожарът и възстановяването на Нотр Дам, естествено. Съхранявайки за поколенията катедралата, ние запазваме за тях и великия хуманизъм, който Юго ни предаде. За да останем хора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн