XIV Маратон на четенето: 22–24 април – 2 писателки и 1 обичан актьор гостуват на „Четяща Стара Загора”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Хапсали 1В последната, кулминационна седмица на Маратона на четенето Библиотека „Родина” в Стара Загора излиза с най-примамливата покана към любителите на писаното слово: в 3 поредни дни срещи с две писателки и с 1 обичан актьор. Както всяка година през пролетта, 14-то поред издание на Маратона на четенето има за цел да популяризира най-интелектуалното занимание и да насърчава все повече деца и възрастни да отделят поне по час на ден за отморяващ и вълнуващ досег с белите страници.

За понеделник, 22 април, е насрочена срещата с новият нашумял роман на Катерина Хапсали. Втората книга на дългогодишната журналистка, озаглавена „Сливовиц”, се появи на книжния пазар чрез издателство „Колибри”. Началният час е 17.30, а мястото – Регионалния исторически музей в Стара Загора, четвърто експозиционно ниво. Повествованието е определено от литературните критици като красива, тъжна, понякога болезнена, но искрена човешка история, еманация на приятелството и любовта.

„Тази книга ще ви опияни и няма как да я забравите, защото ще ви постеле легло”, дефинира Димитър Шумналиев. Сюжетът накратко: млада жена с успешна кариера е на ръба на екзистенциална криза, а по пътя към спасението преминава през илюзорна любов, физическо насилие, безсънни нощи и пресушени бутилки. Кой и как й протяга ръка, ще узнаете от текста на „Сливовиц”. Освен романи, Хапсали има издадена и стихосбирка със заглавие „През девет планини“ .

RMChetiashta ST Zagora Posters3Във вторник в същия час и на същото място – 17.30 часа в РИМ, е срещата с Рашко Младенов. „До последен дух” е житейското пътешествие на популярния и обичан актьор, осъществено на хартия от издателство „Жанет 45”.

„Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път. Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов! Добре дошли. И блазе ви”, възкликва Димитър Стоянович.
Защо и как един актьор се е захванал с писане, може да узнаете щом лично попитате Рашко Младенов на срещата, организирана от Библиотека „Родина” на 23 април.

Срядата пък е предназначена за среща с Катя Зографова, която няколко пъти вече се е отзовавала на поканите на 159-годишната библиотека. Този път тя ще впечатли читателите със заглавието „Световете на Яворов”. В 18.00 часа във фоайето на Радио Стара Загора ще бъдат разкрити световете на големия български поет Пейо Яворов: любови, каузи, стихове, страсти и загадки… Книгата ще предтави и професионалните находки на своята авторка: потулени архиви и приятелства, фотоалбум, черната посмъртна маска на Яворов, висяща над леглото в последния дом на друг велик поет – Никола Вапцаров.

Зографова 3Книгата е изящно и богато илюстрирана със снимки, пощенски картички и ръкописи, някои от които се публикуват за пръв път. Неслучайно за дата на представянето й е избран 24 април, който е Международен ден в памет на арменския геноцид.

Очакваме Ви и на 23 април да се присъедините към нас на маратона пред книжарница Хеликон от 11:00 до 16:00 часа.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн