Швейцарският посланик Н. Пр. Мюриел Берсе Коен посети фирма Ате Пласт, участваща в проекта ДОМИНО

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_0702IMG_E0672Посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Мюриел Берсе Коен посети „Ате Пласт” ООД, за да се запознае на място с изпълнението на проект ДОМИНО, по който българската образователна система получава швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение. Старозагорската фирма е един от партньорите на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски” във въвеждане на дуалното обучение. На срещата присъстваха Софи Делесер – отговорник за България от страна на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, Даниела Димитрова – програмен директор към швейцарското посолство, Петя Евтимова – ръководител на Проект ДОМИНО, Полина Златарска – член на екипа на проекта, Даниела Пашова – директор на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски” и Олег Стоилов – председател на Търговско промишлена палата – Стара Загора. Домакините, представени от членове на висшето ръководство на фирмата – Петя Динчева – производствен директор, Теодора Желязкова – търговски директор и Иво Жеков – финансов директор, разказаха за създадената при тях организация за обучение в реална работна среда на седем ученици от 11 клас на гимназията. Те изказаха добрите си впечатления от учениците и високо оцениха проекта като изключително полезен за ефективното професионално обучение. Госпожа Пашова представи гимназията и първата паралелка с дуално обучение по професия електротехник. Тя разказа за много доброто партньорство с бизнеса и конкретно с фирмите партньори в дуалното обучение. Освен „Ате Пласт”, партньор на гимназията по проекта ДОМИНО е и „Мини Марица-изток” ЕАД, където работят останалите 15 ученици от дуалната паралелка. Даниела Пашова заяви, че ще продължи и ще разширява дуалното обучение в гимназията. Олег Стоилов представи останалите професионални гимназии от областта, в които е въведено дуалното обучение по проекта ДОМИНО. Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов” в Казанлък е сред първите в България, внедрили дуалното образоване по професията оператор на машини с ЦПУ и където завърши средното си образование първата дуална паралелка. Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров” в Стара Загора започна дуално обучение също по професията Оператор на машини с ЦПУ. Старозагорската Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня” въведе дуално обучение по професията готвач.

„Радостно е, че вече гимназии, без подкрепата на проект ДОМИНО започват дуална форма на обучение, което показва необходимостта и необратимостта на процеса“ – сподели Олег Стоилов. Той разказа и за други форми, насърчаващи професионалното образование в региона, като ежегодно провежданата Областна панорама на професионалното образование и Дните на отворените врати на професионални гимназии и фирми. В тях все по-силно участва бизнесът, а „Ате Пласт” е сред най-активните. Представителите на екипа на ДОМИНО споделиха, че Старозагорска област е водеща в страната при въвеждането на дуалното обучение, което се дължи на много доброто партньорство между професионалното образование и бизнеса.

След това гостите се запознаха с технологичния процес, където се произвежда полиетиленово фолио и различни видове опаковки, намиращи пазари в целия свят. Там, при много добри условия се трудят над 200 човека, а сред тях, вече адаптирали се, работят и се обучават седемте ученици по дуална форма на обучение, ръководени от своите наставници. Всяка от многобройните високопроизводителни и компютъризирани машини има свое красиво, предимно женско име, поставено на табела, което направи добро впечатление на гостите.

Учениците споделиха прекрасните си впечатления от работата и отношенията на работниците и служителите към тях и заявиха желанието си да останат тук на работа, след завършване на средното си образование. Част от учениците имат намерение да продължат образованието си, съчетавайки го с работа в „Ате Пласт”, където вече се чувстват част от екипа. За доброто си отношение и постигнатите резултати в дуалното обучение, всички ученици получиха подаръци от екипа на ДОМИНО.

Гостите получиха реални доказателства за смисъла и ползата от проекта ДОМИНО за развитието на професионалното образование в България.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн