Одобриха проект за паметник на загиналите във войните жители на с. Шейново

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Заседание на Областната комисия „Военни паметници“ се проведе днес под председателството на областния управител Гергана Микова. На него бе обсъден и приет проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново.

Идеята за изграждане на монумента е на шейновката Янка Ташева. През 2007 г. тя и нейни съмишленици създават инициативен комитет. Впоследствие се оказва, че проектът за паметника е твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено. 12 години по-късно внукът на г-жа Ташева – Янко Ташев, възражда идеята за паметника. На днешното заседание в Областна администрация той представи новия проект. Кристина Алексова, представител на Министерството на отбраната, която също участва в заседанието, изрази положителното становище на министерството за стартиране на процедурите по реализацията му.

С много труд г-н Ташев успява да издири 115 имена на загинали във войните шейновци. Организира и подписка от жители на селото. Изготвен е нов идеен проект за паметник с по-малки размери, който е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков. На 28 февруари Общинският съвет на Казанлък одобрява проекта.

Паметникът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2.70 м. Той ще бъде построен в центъра на селото пред стълбите на кметството. На предната страна ще има 4 плочи от черен гранит с имената на загиналите воини и надпис „Българийо, за тебе те умряха“, а на задната ще бъде изписано „От признателно Шейново“. Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв. Средствата ще се събират от дарения.
паметник (Large)Картина1 (Large)
IMG_2297 (Large)
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн