„Мадам Бътерфлай“ в Старозагорската опера за 100 години от рождението на Миньо Минев

tcsСТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Силвана Фроли ще е в ролята на Чо-Чо-сан
*
_DSC1302ksn2На 19 април от 19.00 часа Държавна опера – Стара Загора ще представи постановката на операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Миньо Минев (5.02.1919 – 8.11.1984) – дългогодишен солист на Старозагорската опера, певецът, който носеше повече от 40 години теноровия репертоар на музикалната институция. Десетки са пресъздадените и интерпретирани от него роли, някои от които и до ден днешен останали като пример за високо изкуство.

От 18 часа във фоайето ще бъде представена книгата “НАЙ-ДОБРИЯТ ЛУД ГИДИЯ” на гл.ас.д-р Ема Жунич от Институт за изследване на изкуствата при БАН за живота и творчеството на Миньо Минев, издадена по повод на годишнината . Книгата се издава с подкрепата на Държавна опера  -Стара Загора.

Диригент на спектакъла на 19 април ще е Маестро Якопо Сипари ди Пескарола (Италия). Той е познат на старозагорската публика от спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини на 10 ноември 2018 г. Талантливият и екстравагантен Маестро Якопо Сипари е бил музикален директор на Македонската държавна опера и балет, главен гост-диригент на Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, както и гост-диригент на Оперния фестивал на Помпей, Белини фестивал и др. Якопо Сипари е един от най-обещаващите млади диригенти на Италия (и практикуващ адвокат във Ватикана).

Режисьорската адаптация на постановката на „Мадам Бътерфлай“ е на Славчо Николов. Сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.

Силвана Фроли

Силвана Фроли

В ролята на Чо-Чо-сан за първи път на сцената на Старозагорската опера ще гостува италианското сопрано Силвана Фроли – добре познато име от световните оперни сцени. Оценена високо като една от най-добрите изпълнителки в Пучиниевия репертоар, Силвана Фроли е постоянен гост-изпълнител на емблематичния Пучиниев фестивал в Торе дел Лаго. Предпочитана е и в редица концерти, посветени на творчеството на великия композитор в Италия и в различни европейски страни. Освен знаковите за певицата роли на Мими, Тоска, Чо-Чо-сан, Турандот, в репертоара на Силвана Фроли влизат още ролите на Сантуца, Изабо, Леонора в „Трубадур“, Елизабет в „Дон Карлос“, Амелия в „Бал с маски“, Аида, Силвия в „Зането“, Мадалена в „Андре Шение“ и др.

В ролята на Пинкертон ще се изяви тенорът Ивайло Михайлов, който се радва на успешна международна кариера. Шарплес ще бъде утвърденият баритон Александър Крунев; ролята на Сузуки ще изпълни брилянтното мецосопрано Петя Петрова, Горо е Ивайло Йовчев, Кейт Пинкертон е Емилия Джурова и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора.

Мадам Бътерфлай на Старозагорската опера е спектакъл, създаден през 2005 г. за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство в града. В тази година ремонтът на сградата на Операта все още не е завършен и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“. През сезон 2005/2006 по покана на Columbia Artist Management представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012 г. представлението не слиза от афиша на старозагорската сцена в продължение на 6 сезона, като се радва на изключителен зрителски интерес.

Коя е легендарната мадам Бътерфлай?

Мадам Бътерфлай (Чо Чо сан) е гейша, влюбена в американския лекомислен лейтенант Пинкертон. Той се оженва за нея, но не точно по любов, колкото от увлечение и изкушен от възможността да има брак и в Япония, и в Щатите. Връщайки се в Америка, се жени и за Кейт, а Чо Чо сан остава сама с детето им, очакваща го в къщата им в Нагасаки, презряна от близките си и отхвърлила предложенията за брак на японски принц. Три години по-късно Пинкертон слиза от кораба на пристанището с американската си съпруга и иска да отведе със себе си детето, а разбитото сърце на мадам Бътерфлай не издържа и тя слага край на живота си.

Пучини се запознава за пръв път с този сюжет в Лондон, където присъства на театрална постановка “Мадам Бътерфлай” на Дейвид Беласко, който, от своя страна, я е адаптирал от кратката история на Джон Лутър Лонг, публикувана в списание. Действително тази японска драма носи необходмия заряд да се превърне в оперно произведение, но Пучини всъщност е бил вдъхновен не толкова от нея, колкото от изпълнението на актрисата Евелин Милард. Тя изиграла толкова въздействащо образа на влюбената гейша, че веднага след завръщането си в Италия композиторът поръчва изработването на либрето от авторите Илика и Джакоза, които, за да обогатят сюжета, добавят ново действие в него.

Премиерата през февруари 1904 г. е пълно фиаско. Враговете на Пучини стоят зад организирания й провал, но по всяка вероятност операта е изненадала и публиката със своята модерност и нетипичност, както и с неубедителната сценография. Пучини обаче не се отказва, а я преработва и след три месеца се състои втора премиера в Бреша, където произведението се възприема по коренно различен начин и откъдето поема по своя славен път из целия свят.
#tcsnov

социално споделяне


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн