Кинофестивалът „Златната липа“ се завръща в Стара Загора през юни 2019 с 54 нови филма от Европа

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Magdalena Ralcheva-1Кинофестивалът „Златната липа“ ще се проведе за 7-ми пореден път в началото на юни 2019 г. и ще събере в Стара Загора кинотворци от цяла Европа. Фестивалната програма ще продължи от 1-ви до 5-ти юни, съобщи създателят на фестивала и негов изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Почитателите на „Златната липа“ ще имат удоволствието да се впуснат в истински филмов маратон от общо 54 игрални, документални и късометражни филми от 25 европейски страни.

Входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде напълно свободен и безплатен. Фестивалните събития и прожекции на филмите ще се случват в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и в залата на библиотека „Захарий Княжески“, които ще се превърнат в киносалони. Окончателната програма все още се уточнява и ще бъде публикувана в сайта на фестивала http://thegoldenlinden.com до средата на месец май.

Магдалена Ралчева благодари за подкрепата към фестивала от страна на община Стара Загора и разкри някои подробности около тазгодишното киносъбитие в Града на липите:

- Г-жо Ралчева, в средата на април сме, докъде стигна подготовката по 7-то издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“?

- Трябва да призная, че всяка година все по-добре се справяме с организацията на фестивала, което вероятно е резултат от натрупания 7-годишен опит. Надявам се, че и през 2019 г. ще изненадаме приятно нашите зрители с нови и качествени европейски ленти. Почти сме към края на нашата подготовка. Ясен е състава на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. По традиция то ще бъде 5-членно и ще включва кинотворци от различни европейски държави. Ще издам само, че от българска страна в журито ще бъде режисьорът Илиян Джевелеков, чийто филм „Вездесъщият“ миналата година спечели „Златна липа“ за мъжка роля заради завладяващото изпълнение на актьора Велислав Павлов.

- Колко филма пресяхте, за да съставите програмата на фестивала?

- Изгледахме повече от 200 филма и продължаваме да получаваме още предложения. Това едновременно ни затруднява и ни радва, защото популярността на фестивала ескалира с всяка изминала година и нека това да продължава. Включихме в програмата 54 филма от 25 страни, 9 от тях ще участват в конкурсната програма. Дебют в „Златната липа“ ще направят Исландия и Португалия с много силни заглавия, които ще бъдат в конкурсната програма и ще се състезават за статуетка в категориите „Най-добър филм“, „Най-добра актриса“, „Най-добър актьор“, „Най-добър режисьор“, както и за специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци. Според мен, всички филми са изключително инстересни и съм сигурна, че нашите кинозрители също ще останат очаровани.

- Накъде е насочен погледът на европейските кинотворци през тази последна година, през която са произведени филмите от програмата на „Златната липа 2019?

- Екзистенциалните теми и битието на съвременния човек отново са водещи в творчеството на европейските кинотворци. Интересен факт е, че ако миналата година акцентът пада върху образа на жената и дори лентата, която спечели наградата за най-добър филм – „Божественият порядък“ от Швейцария, разказваше за борбата на жените за правото им да гласуват, то тази година фокусът е върху мъжете и техния опит да се справят с живота в този толкова объркан и забързан свят. Къде успешно, къде не, те търсят начин да излязат победители в своята ежедневна битка за правото да бъдат себе си. Ще видим мъже, които се опитват сами да отглеждат децата си, защото майката се е отказала да го прави. И мъже, които заразват семействата си и заминават да търсят щастието си зад граница. Трети се опитват да се върнат в семейното гнездо и да бъдат добри съпрузи, въпреки икономическата безпътица. Повечето от филмите в 7-то издание на „Златната липа“ рисуват сложен психологически портрет на съвременния мъж, който може да ни изуми с решителността си или да предизвика възхищение или съчувствие със смиреността си.

- Доколко съвременното европейско кино е огледало на това, което се случва в Европа?

- Всички разказвачи на киноистории са тънки психолози и много добре улавят най-наболелите и важни проблеми на европейското общество. Да, европейската кинематография е огледало на това, което се случва в Европа. Включително това важи и за българските филми, които ще видите по време на фестивала.

Zlatnata lipa 2018-Otkrivane-57-WEB-  Къде стои българското кино в тази разноцветна кинопалитра от Европа?

- „Златната липа 2019“ ще покаже богата селекция от прекрасни български филми. България ще бъде представена в конкурсната програма с филма на Милко Лазаров „Ага“ – един от най-необичайните, красиви и изящно направени филми в последно време. Всички казват, че на „Берлинаре“ зрителите са били като хипнотизирани и никой не е станал от мястото си дълго време, след като е свършила прожекцията. Сред българските заглавия са и „Далеч от брега“ на Костадин Бонев, дебютния филм „Безкрайната градина“ на театралния режисьор Галин Стоев, който дълги години работи във Франция, провокиращият „Ирина“ на талантливата режисьорка Надежда Косева, който прави интересен портрет на българското общество чрез историята на млада жена от провинциален град, която става сурогатна майка. Тематиката във всички тези игрални филми е точно огледало на това, което се случва и в България. Българската програма включва и още много заглавия, сред които и няколко изключително любопитни документални и късометражни филми.

- Специалната награда за цялостен принос в киното тази година в България ли ще остане или ще отпътува за чужбина?

- Специалната награда за цялостен принос в киното ще бъде връчена и тази година на известен и обичан от българите актьор. Звезда с неговото име ще бъде открита в алеята на липите край сградата на Старозагорската опера и той ще засади своята липова фиданка. Все още не мога да кажа неговото име и дали статуетката ще остане в България или ще пътува зад граница.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн