Старозагорски ученици участваха в открит урок по Конституция

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2243 (Large)IMG_2246 (Large)Ученици от старозагорски училища участваха днес в Открит урок по Конституция, който се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора. Събитието бе част от националната инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. На 16 април – датата на приемането на Търновската конституция, уроци бяха проведени във всички големи градове на страната. Тяхната цел е запознаване на младите хора на България с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

В Стара Загора организатор на ученическия форум бяха местният обществен посредник Надежда Чакърова-Николова и нейният сътрудник, историкът Георги Туртуриков. Зам.-областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, началникът на отдел „Държавен архив” в Стара Загора Галентин Караславов, председателят на Комисията по култура в старозагорския Общински съвет Милена Желева, представители на Младежкия общински съвет, на Детския парламент, младият кмет, младият омбудсман и десетки ученици от училища от града и региона, заедно с техните преподаватели, присъстваха на събитието. С поздрав към всички тях се обърна председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. Той напомни колко важна дата в новата българска история е 16 април и честити на юристите професионалния им празник, който те отбелязват днес.

Интересна мултимедийна презентация, разкриваща историята на създаването на Търновската конституция, направи Георги Туртуриков. Участниците в срещата научиха любопитни и малко известни на широката общественост факти около свикването на Учредителното събрание във Велико Търново, разискванията и приемането на самата Конституция. Бяха показани ценни снимки и документи, съхраняващи паметта за „бащите“ на първата българска Конституция и за тяхното дело. Младите хора разбраха с изумление, че част от народните представители в Учредителното събрание са били избрани от народа пряко, след гласуване с бобени зърна. Така в далечната 1879 г. неграмотните българи са изразили своя вот. Друг любопитен, но малко известен факт е, че специални гости на събранието са били Колю Фичето и Васил Друмев. А също така и че звънецът, който е известил началото на събранието, е от 15 век и днес се съхранява в Историческия музей във Велико Търново.

След увлекателната лекция учениците имаха възможност да задават въпроси и да дискутират темата за основните права и свободи на гражданите, които стоят в основата на всяка съвременна демократична конституция.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн