Представят нова книга за историята на българския футбол

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Авторът е дългогодишен журналист и доктор по история
*
Football_Press_01Традиционното възприятие на историята ограничава погледа на интересуващите се от нея единствено върху политическите, военните събития и икономическите процеси, отбелязващи съответната епоха от човешкото развитие. Отминалият век обаче дава възможност за един различен поглед върху нея чрез различните социални явления. Едно от тях, без никакво съмнение, е футболът. Неслучайно той носи царската корона сред всички останали спортове и е несравним по популярност и световно влияние.

Така започва предговорът на книгата „Как Цар Футбол превзе България“, чиято премиера предстои след няколко дни. Изданието се реализира от сдружение „Българска история“, а автор е добре известният в спортните среди журналист и доктор по история Теодор Борисов.

Кметът на кой български град забранява футбола? Къде е игран първият мач на осветление на Балканите? Коя оперетна прима е пионер на женския футбол в страната? Кои софийски квартали взимат участие в първия уговорен двубой в България?

Тези и още десетки подобни въпроси намират своя отговор на страниците на изданието. От „Българска история“ допълват, че чрез 50-те по-малко познати истории читателят ще разбере как най-популярният спорт се явява огледало на политическото и общественото развитие на страната в динамичния XX век.

„Как Цар Футбол превзе България“ ще бъде представена на 19 април в София. Събитието се организира в Съюза на българските архитекти, ул. „Кракра“ 11. Началото е в 19:00 часа.

Книгата е налична за предварителна поръчка на BULGARIANHISTORY.SHOP

Сдружение „Българска история“:
Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез развиване на един от най-големите образователни сайтове у нас, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало. От 2017 г. „Българска история“ развива активна издателска дейност.
#

viknoeбутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн